Sahihi Buhari Buhari HadisleriSahihi Müslim HadisleriSüneni Ebu Davud Hadisleri

İman Ve İslama Dair Muhtelif Ahkamlar ARAPÇA TÜRKÇE HADİS Buhari Müslim Ebu Davud

Başlık: İMAN VE İSLAM HAKKINDA

Konu: İman Ve İslama Dair Muhtelif Ahkamlar
Ravi: İbnu Ömer
Hadisin Arapçası:

وعن ابن عمر رضى اللّهُ عنهُما قال: قال رسولُ اللّهِ # في حَجةِ الوَدَاعِ ]أَ أىُّ شهر تعلَمونهُ أعظَمَ حُرْمةً؟ قالوا: أ شهرُنا هذا، قال أ أىُّ بَلَدٍ تعلمونهُ أعظمَ حرمةً؟ قالوا: أ بلدُنا هذا،قالَ أ أىُّ يَوْمٍ تعلمونهُ أعظمَ حرمةً؟ قالوا: أ يوْمُنَا هذا، قال فان اللّهَ تعالى قدْ حرّمَ علَيْكُمْ دِمَاءَكُمْ وَأمْوَالَكُمْ وَأعْرَاضَكُمْ إّ بِحَقِّهَا كَحرمةٍ يومِكمْ هذا في بَلَدِكُمْ هذا في شهرِكم هذا، أ هلْ بَلّغتُ ثثاً، كلُّ ذلكَ يُجِيبُونهُ أ نعمْ. قالَ: ويْحكمْ أو ويْلَكُمْ ترجعوا بعدِى كفاراً يضربُ بعضكُمْ رقابَ بعضٍ[. أخرجه الشيخان واللفظ للبخارى .

Hadisin Anlamı:

Hazreti Peygamber(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Veda Haccı’nda şunu söylediler: “(Ey ahali) hangi ayın hürmetçe daha ileri olduğunu biliyor musunuz?” Halk: “Şu içinde bulunduğumuz ay değil mi?” dedi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Peki, hangi bölgenin hürmetçe daha önde olduğunu biliyor musunuz?” diye sordu. Halk: “Şu yerler değil mi?” cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tekrar: “Pekala hangi günün hürmetçe daha üstün olduğunu biliyor musunuz? dedi. Halk: “Şu içinde bulunduğumuz gün değil mi?” diye cevap verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sözlerine şöyle devam etti: “Öyleyse bilin ki Allah Teala, sizlere, meşru sebep dışında kanlarınızı, mallarınızı, ırzlarınızı haram kılmıştır, tıpkı şu beldede, şu ayda şu günümüzü haram kıldığı gibi.” Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bundan sonra üç sefer tekrar ederek sordu: “Duydunuz mu, tebliğ ettim mi?” Halk her defasında “Evet” cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sözlerini şöyle tamamladı: “Sakın ha! Benden sonra tekrar küfre dönüp birbirinizin boyunlarını vurmaya kalkmayın!”

Kaynak: Buhari, Hudud 9, Riyat 2, Hacc 132, Meğazi 77 ,Fiten 8, Edeb 43, Müslim, İman 120 (66), Ebu Davud, Sünne 16, (4686)

İlgili Makaleler