İlahiyat Haber

İlahiyat öğrencileri: Kader değil!

 

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri akşam 17:00 saatlerinde İlahiyat fakültesinin önünde yapılan açıklamayı öğrenciler adına Zeynep Olgaç okudu.  Açıklamaya Ankara İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof Dr. Hayri Kırbaşoğlu ve Prof. Dr. İlhami Güler de katıldı. 

Olgaç açıklamada Yalnızca geçtiğimiz sene içerisinde 1235 işçinin ‘iş kazalarında’ hayatını kaybettiğini hatırlattı, yetkililerin sorumluları tespit etmek yerine olayı asıl sebebinden saptırarak kadere ve dolayısıyla ilahi takdire bağladığını söyledi. Olgaç bu yöndeki kader algısının Emevi öğretisine dayandığını söylerken, “bu kadar eve ateşi ‘kaderin’ değil kapitalist sistemi kendi eliyle döndüren ihmalkâr sermaye babalarının düşürdüğüne dikkat çekmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler açıklama esnasında “El İnsaf Sermaye”, “İnsan Canı Ne Zaman Değerli Olacak Kara Elmastan” “Hiçbir Kömür Isıtmayacak Babaları Ölmüş Küçüklerin Yüreğini” “Kömür Karası Değil Yüz Karası” yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Ankara Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi öğrencileri olarak Soma’da gerçekleşen ve hepimizin yüreğini yakan acı olayı bütün ülkeyle paylaşıyoruz. Öncelikle olayda hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralı olanlara acil şifalar diliyoruz. Sanayileşmenin zirveye ulaştığı günümüzde sistemin çarkını alın teriyle döndüren, verdiği emeğin karşılığını ömrüyle ve bazen de canıyla ödeyen işçi kardeşlerimizin başına gelen bu olay ‘kader’ kavramının altına sığınılarak açıklanamaz.

2012 yılında yalnızca maden sektöründe 81, 2013 yılında toplamda 1235 emekçinin bu ve bu gibi olaylarda hayatını kaybetmesi üzerine yetkililer ihmal ve sorumluların tespiti yerine, olayı asıl sebebinden saptırarak kadere ve dolayısıyla ilahi takdire bağlıyor. Bu biz ilahiyatçılar için kabul edilemez. İslam tarihinde Emevi doktriniyle bugüne kadar ulaşan bu kader anlayışı maalesef ki yaşadığımız olaylardan ders çıkarmamıza ve tedbirler almamıza engel oluyor. Zira başımıza gelen her felaketin faturası Allah’a kesilerek büyük bir yanlışın içine düşülüyor.

Bu faciada adı geçen şirketin gerekli tedbirleri almaması, iş güvenliğini sağlayamaması,  ucuz malzeme kullanması bu felakete davetiye çıkarmıştır. Bundan dolayı bizler ilahiyat fakültesi öğrencileri olarak kulun tedbirini önceleyerek, bu işin ilahi takdir olmadığını, bu kadar eve ateşi ‘kaderin’ değil kapitalist sistemi kendi eliyle döndüren ihmalkâr sermaye babalarının düşürdüğüne dikkat çekmek istiyoruz. Ve hiçbir siyasi ideolojik mesaj barındırmadan sesimizi yükseltiyoruz.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak bugün yapılacak bütün programlarının iptal ederek bu olaya sessiz kalmadığımızı göstermiş oluyoruz.

“Tedbirde hata eden takdiri bühtan eder” demiş büyükler. Ve aynı zamanda Mehmet Akif’in sözleriyle bitirelim:

‘Kadermiş’ öyle mi? Haşa, bu söz değil doğru;

Belanı istedin Allah da verdi… Doğrusu bu.

Rabbimiz şu an ellerimizi açtık ve senin rahmet kapına yöneldik. Dualarımızı kabul eyle.

Evlerine ekmek götürmek için yola çıkmış olan kardeşlerimizin başlarına gelen musibeti en kısa zamanda def eyle ya Rahim.

Ülkemizin ve halkımızı bir daha böyle bir musibetle imtihan etme ya rabbi.

Acılı ailelere sen sabırlar ihsan eyle, ölenlerimize rahmet eyle ya rahim.

İlgili Makaleler