İlahiyat Haber

4+4+4 En Çok İlahiyatçılara Yarayacak

 

4+4+4 En Çok İlahiyatçılara Yarayacak

Meseleyi iyi anlamak için bundan 14 yıl öncesine kadar kısa bir gezintiye çıkmamız gerekiyor. 28 Şubat 1998 tarihine kadar tek bir çatı altında eğitim veren ilahiyat fakülteleri iki bölüme ayrıldı. Bu tarihte Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü açıldı.

Bu iki bölüm aynı çatı altında birlikte eğitim vermekteydiler. 2006 yılına gelindiğinde ise Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü ilahiyat fakültelerinden ayrılarak eğitim fakültesine aktarıldı. Bölümün adı ise 2010-2011 yılında “İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Eğitimi Bölümü” olarak değiştirildi. Bu değişiklikler sadece fakülte değişikliği ve isim değişikliği ile sınırlı değildi. İlahiyat fakültesinden ayrıldıktan sonra müfredatı da zaman içerisinde değişti. Din ile ilgili Tefsir Fıkıh Hadis Kelam Tasavvuf İslam Tarihi gibi dersler ya tamamen müfredattan kaldırıldı yad a ders sayıları minimize edildi.

Bu sürecin sonunda ilahiyat mezunları sadece Diyanet’te istihdam edilir hale geldiler. Formasyon hakları yoktu. Ancak mezun olduktan sonra bir  yıllık formasyon eğitimi alabilmekteydiler. Din kültürü Ahlak Bilgisi mezunları ise bölümün başına İlköğretim ibaresinin gelmesinden sonra sadece ilköğretimlerde Din Kültürü derslerine girebiliyorlardı.

 


Formasyonu Verdiler Sonra Geri Aldılar

2009-2010 öğretim yılında ise bir değişiklik oldu ve ilahiyat fakültelerine formasyon hakkı tanındı. Ardından bu tanınan hak danıştay tarafından iptal edildi. Bu süreçte sadece formasyon almaya başlayan öğrenciler formasyon eğitimlerini tamamladılar.

İlahiyatçılara Formasyon Şart

Şimdi ise işler yine değişiyor. Çünkü 4+4+4 diye bilinen eğitim sistemi meslek liselerinin orta bölümlerinin yeniden açılması anlamına geliyor. Tabi ki buda çok sayıda öğretmen ihtiyacı demek. Bu ihtiyacı karşılayacak formasyon sahibi ilahiyat mezunu ise nerdeyse yok. Ancak bu andan sonraki ihtiyacı karşılamak için mutlaka ilahiyat fakültelerine formasyon hakkının verilmesi gerekiyor. Yoksa bu ihtiyacın karşılanması nerdeyse imkansız. 

Alternatif Çözüm

Mevcut müfredatıyla Din Kültürü bölümü ortaöğretim imam hatip bölümlerinde asla ders veremez ve vermemelidir. Fakat İlköğretim Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü müfredatı değiştirilip-geliştirilerek Din Kültürü bölümü de bu sorunun çözümünde rol alabilir. Din Kültürü mezunları şu anda sadece ilköğretimlerde ders verebilmektedir. Bu da Din Kültürü bölümüne yapılan ayrı bir haksızlıktır.


İhsan Cabir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu