Arapca Haber

İlahiyat Hocaları Arapça Eğitmini Tartışıyor

OMTEL Otel toplantı salonunda yapılan çalıştayın açılışına OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Recep Tapramaz ve öğretim üyeleri katıldı

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç Dr. Murat Yıldız’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan çalıştayda açılış konuşmasını yapan düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Soner Gündüzöz, “Arapça öğretimi günümüzde büyük bir önem arz etmektedir. Hızlı bir şekilde artan İlahiyat Fakülteleri ve öğrencilerinin sayısı bu durumu doğrulamaktadır. Roland Barthes isimli düşünüre göre toplumu şekillendiren en önemli dört bilimden birisi dil bilimidir. Arapça da İslam düşüncesini şekillendirecek öncü bilimlerden birisidir. Bilhassa hadislerin Arap dilinde öğrenilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Çalıştay içerisinde öncelikle imam hatip liselerinde, hazırlık sınıflarında, lisans ve lisansüstü Arapça öğretimi, önemi ve stratejik hedefleri ele alınacak” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bu toplantı tüm İlahiyat Fakülteleri adına önemli ve kritik bir toplantıdır. Arapça bu toplumda bir ilahiyatçının itibarını, sosyal misyonunu dünya ve ahiret açısından üstlenebilmesi için olmazsa olmaz bir ilimdir. Arapça öğretimi hususunda sorumluluktan kaçmaksızın tüm olumsuzlukları bertaraf etme uğraşı verilmelidir. Mezun edilen öğrenciden beklenilen derdini anlatabilen, ulum-u İslami’nin özüne ilk kaynaklardan inebilen bir tutum geliştirmesidir. Eğitim işi profesyonellik istemektedir. Dolaysıyla bu süreçte bir yol haritasının çıkartılması ve gerekenin özenle yerine getirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ise şunları söyledi: “Böyle bir toplantının düzenlenmesinden rektörlük adına duyulan memnuniyeti belirtmek isterim. Bizim kültürümüz Arapça ile yoğrulmuştur. Karanlık çağlar olarak adlandırılan dönemde Arap dilindeki bilimsel içerikli milyonlarca el yazması eser Arapça’nın önemini vurgulamaktadır. Günümüzde tıp fakültelerinde çekirdek eğitimi programı uygulanmaktadır ve öğrenciler için derslerle ilgili bilgi çeşitlendirilmektedir. Arapça bazında da bu tür bir program oluşturulması önem arz etmektedir. Bu çalıştay sayesinde bu gibi programların nasıl gerçekleştirileceği üzerine görüşler ortaya konacaktır. Küreselleşen dünyada daha fazla sayıda insana, nasıl kaliteli bir eğitim verileceğinin tartışılması noktasında bu çalıştaydan önemli sonuçların elde edileceğine inanılmaktadır.”

İki gün sürecek olan çalıştayın ardından İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından çalışyata şehir dışından gelen konukları Bafra Kuş Cenneti’ne gezi düzenlenecek

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu