İlahiyat Haber

Diyanet ve Hüseyin Çelikten Ruhban Okulu Açılımı

 

Yıllardır tartışma konusu olan HeybeliadaRuhban Okulu ’nun açılması için ilk defa ciddi bir umut doğdu. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in bugün yapacağı Fener Rum Patrikhanesi ziyareti sonrası, Ruhban Okulu’nun açılması için destek açıklaması yapması bekleniyor. Hükümetten de okulun açılabileceğine yönelik net mesajlar geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik, okulun açılmasının insani ve İslami bir görev olduğunu söyledi. Çelik, “Ruhban Okulu’nun kapatılması hataydı, açılmaması başka bir hata. Açılmaması için hiçbir yasal engel yok. Bu bir haktır” dedi.

Karar almak yeterli
Radikal’e konuşan Çelik, Ruhban Okulu’nun açılması önünde anayasal ve yasal engel olmadığı, istenirse 24 saat içinde açılabileceği görüşünde. Ruhban Okulu’nun, Lozan Antlaşması ile verilmiş özel bir hak olduğunu vurgulayan Çelik, “Buranın açılmaması için ileri sürülen argümanların geçerliliği yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurulması isteniyor. Her yönüyle makuldür. Milli Eğitim Bakanlığım döneminde devletin mekanizmaları, rezervi söz konusu olmasa, yetkim olsa 24 saatte açardım. Yeniden açılmaları için yasaya da gerek yok. Karar alınması yeterli” diye konuştu.

Çelik, Ruhban Okulu’na İslam adına karşı çıkanların ise büyük yanlışlık içinde olduğunu söyledi. Türkiye’deki dindarları ‘empati’ yapmaya davet eden Çelik şöyle devam etti: “Şu anda Rotterdam İslam Üniversitesi var, 500 öğrenci ilahiyat eğitimi görüyor. Tarikat ve cemaatlerin Avrupa’da uzantıları, kurumları var. Avrupa’da 5 bin cami var, üçte biri kiliseden çevrilmiş. Dürüst olmak, empati yapmak gerekiyor. Müslümanlar açacak, Avrupa tamam diyecek, Türkiye’de 100 papaz yetiştirilince kıyamet mi kopacak? Böyle bir şey var mı? Kendi dininden emin olan, başkasının inancını yaşamasından çekinmez. Buna karşı çıkmak insani de, İslami de olmaz.”

Türkiye’de gayrimüslimlerin ötekileştirildiğini de vurgulayan, Varlık Vergisi, 6-7 Eylül gibi utanç verici olaylar yaşandığını hatırlatan Çelik, “Cumhuriyet kurulduğunda İstanbul’da 100 binin üzerinde Rum vardı. Şimdi 1500 kişi kaldı. İnsan rahat olduğu yerden çeker gider mi? Bu ülkede gayrimüslimler ötekileştirilmiş. AK Parti olarak gayrimüslim vatandaşlarımıza dönük gerekli adımları atan parti biz olduk” dedi. Ruhban Okulu’nun açılmasına karşı gündeme getirilen ‘mütekabiliyet’ esasını da eleştiren Çelik, devlet yönetiminde ‘berdel zihniyeti’nin olamayacağını ifade etti.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu