Diyanet isleri Baskanligi

Diyanet İşleri Başkanı Cizre’de

Prof. Dr. Görmez, terör operasyonları tamamlanan Cizre ilçesindeki Ulu Cami’nde cuma namazı kıldırdı. Cuma hutbesinde Cizrelilere seslenen Görmez, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Cizre’nin tarih boyunca ilmin, irfanın şehri olduğunu, çok önemli alimler yetiştirdiğini, İslam ilimlerinin temellerinin atıldığını kaydeden Görmez, kentte olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Cizrelilerin terör yüzünden büyük üzüntüler yaşadığını, yaşanan acıların Türkiye’nin her şehrinde derinden hissedildiğini aktaran Görmez, “Aziz Cizreliler, evleriniz tahrip edildi, hanelerinize tecavüz edildi, sokaklarınız ilim ile hikmet ile dolu olması gerekirken büyük zorluklar yaşadınız. Hepinize büyük geçmiş olsun. Cenab-ı Hak sizleri ve bütün milletimizi bu tür kötülüklerden esirgesin” diye konuştu.

Cizre’de yaşanan acıların son bulduğunun altını çizen Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Cizreliler şunu bilmelisiniz ki siz 70 gün boyunca bu zorlukları yaşarken, inanın bu toprakların en uzağındaki kardeşleriniz de aynı üzüntüleri aynı acıları yaşadı. Siz susuz kaldınız bizler de susuz kaldık, siz evsiz kaldınız bizler de evsiz kaldık. Ankara’da, İstanbul’da, Edirne’de, Samsun’da nice kardeşleriniz gönülleri bir olarak sizlerle aynı acıyı yaşadı. Sizlerle birlikte göçtük, siz evlerinizden göçtünüz bizler gönüllerimizden göçtük” diye konuştu.

-“Cizreli kardeşlerimizin duasıyla Çanakkale gazilerinin duası aynı”

Türkiye’nin her türlü zorluğu aşacak güçte olduğunu, aynı acıları paylaşarak, kardeşlikle son bulacağını ifade eden Görmez, Çanakkale’de 95 yıl önce şehit düşenler arasında Anadolu’nun her bölgesinden kahramanların olduğunu belirtti. Görmez, şöyle devam etti:

“Çanakkale’de aynı acıyı yaşadık. 95 yıl önce bugün 18 Mart’ta Çanakkale’de bütün dünya üzerimize gelmişti. Bizim birliğimizi, beraberliğimizi ortadan kaldırmak istemişlerdi. Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, hepimiz aynı ruh ile mücadele ettik. Çanakkale topraklarında sadece İstanbullular, Ankaralılar yatmıyor. Şırnaklılar, Hakkarililer, Cizreliler, Diyarbakırlı kardeşlerimiz koyun koyuna yatıyor. Malazgirt’te Alparslan’ın duasıyla Kudüs’te Selahattin Eyyübi’nin duası aynı oldu. Cizreli kardeşlerimizin duasıyla Çanakkale gazilerinin duası aynı. Bu birlik ve beraberlikle tüm zorlukların üstesinden geliriz. Bütün bu kötülükleri ortadan kaldırmanın yolu sadece kardeşlik edebiyatıyla değil, kardeşlik hukukuyla, ahlakıyla mümkün. Birbirimizi tanıyarak değer vererek barışı, kardeşliği, İslamı ve imanı ancak bu topraklarda öyle hakim kılabiliriz.”

– Cemaate Kürtçe seslendi

Cizrelilerin terör örgütünün sahte “azadi” “özgürlük” sloganlarına kanmaması gerektiğini, İslam ile kardeşlik bağlarının güçlendiğini ifade eden Görmez, birbirlerini tanıyarak, yücelterek kardeşliğin idame edilebileceğini bildirdi.

Cemaate Kürtçe seslenen Görmez, “Kurtuluş ancak İslam ile iman ile eğer iman yok ise kurtuluş olmaz, iman olmadan özgürlük olmaz, İslam olmadan özgürlük olmaz. Siz bunu benden daha iyi biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

-“Bu süreçte en çok ezansız, namazsız ve cemaatsiz kalmak bizi üzdü”

Cizre’de yaşanan olayların son bulmasının mutluluk verici olduğunu dile getiren Mehmet Görmez, yaraları sarma zamanı olduğunu bildirdi.

Devletin tüm imkanlarıyla bölgede olduğuna dikkati çeken Görmez, “Bugün bütün kalbimle, gönlümle sizin kalbinize, gönlünüze sığınmaya geldim. Bu üzücü süreç içinde nice camiler tahrip edildi, nice Kur’an kursları tahrip edildi. Ama inanın bizi en çok üzen bu süreç içinde ezansız, namazsız ve cemaatsiz kalmak idi. Bundan sonra inşallah bu güzel beldemizde bunları yaşamayacağız” diye konuştu.

Cuma namazının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Görmez, şehri kuşatan kötülüklerin ortadan kalktığını, barışın, kardeşliğin geldiğini görmekten büyük mutluluk duyduğunu aktardı.

– İlçede 45 cami hasarlı

İlçede 45 caminin hasarlı, 10 kadarının yıkılıp yeniden yapılacağını bildiren Görmez, artık bütün kötülükleri mazide bırakmak, geleceğe bakmak, şehri imar etmek en önemlisi de yıkılan gönülleri imar etmek için Cizre’de bulunduklarını vurguladı.

Görmez, “Sadece kazılan çukurları kapatmak yetmez, kalplerde yaralar var ise onları da kapatmamız gerekiyor. Buradaki din görevlilerimizle hep birlikte gerekirse kapı kapı gezerek yaraları sarmak için çalışacağız” dedi.

Daha sonra esnaf ile görüşen Görmez, Cizre Kaymakamlığını ziyaret etti, Kur’an kursu açılışına katıldı. İncelemelerinin ardından Görmez, ilçeden ayrıldı.

 

İlgili Makaleler