Açılan İlahiyat Koleji Kıbrısın Kültürel ve kimliksel varlığını tehdit ediyormuş !!
Kıbrısta Açılan İlahiyat Koleji Kültürel ve kimliksel varlığını tehdit ediyormuş !!
Aşağıda KKTC de açılan İlahiyat Koleji ile ilgili yapılan haber ve değerlendirmeleri bulacaksınız. Bu değerlendirmelerden en çarpıcı İlahiyat Kolejinin açılmasının kıbrısın kültürel ve kimliksel varlığının tehlike attığını iddia eden bölümü diyebiliriz. Kıbırsın nasıl bir kültürel ve kimliksel varlığı varsa Kur’an-ı Kerim dersi bu varlıkları tehdit ediyor ?
Kıbrıs Medyasının Olaya Bakışını Gösteren Haberleri
BKP: “İlahiyat Koleji AKP dayatmasıdır”
BKP Genel Başkanı İzzet İzcan yazılı açıklamasında, AK Parti’nin dini gericiliği ve sunni islam yaşam tarzını Kıbrıs’ta egemen kılmayı; laik, demokrat ve çağdaş bir toplum olan Kıbrıslı Türkleri ise yok etmeyi hedeflediğini öne sürdü.
Hükümetin büyük ortağı CTP-BG’nin muhalefette iken ilahiyat kolejine karşı çıktığını belirten İzcan, “CTP Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun muhalefette iken karşı olduğunu söylediği, üstelik projesi ve inşa sürecinin yasa dışı olduğu bilinen Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin açılışına katılıp şükranlarını sunması en hafif deyimi ile riyakarlıktır” ifadelerini kullandı.
Toparlanıyoruz Hareketi lideri Kudret Özersay bugün açılışı yapılan İlahiyat Koleji konusunda sosyal medya ortamında kişisel görüşlerini takipçileriyle paylaştı. Özersay’ın yorumu şöyle:
Toplumun genelinden “bizim bir ilahiyat kolejimiz dahi yok, bu bir eksiğimizdir” şeklinde bir ŞİKAYET ya da “ilahiyat koleji isteriz” şeklinde bir TALEP geldi mi? Hayır. Peki ülkemizde kamu yönetimi açısından eksik olan bir kadronun, örneğin imam kadrosunun tamamlanması ihtiyacı için mi açılıyor ilahiyat koleji? Öyle anlaşılıyor ki hayır. Çünkü bu kolejde maksat imam yetiştirmek değil. Normal bir kolej gibi öğrenciler kapsamlı ve çoğu zaman da iyi bir eğitim görüyorlar. İlave olarak da Arapça ve Kur’an öğreniyorlar. Diğer okullardan mezun olanlar gibi üniversitelere gidiyorlar. Mesela buradan mezun olduktan sonra mutlaka ilahiyat fakültesine gitmelerine gerek de yok. Özetle maksat, örneğin imam yetiştirip ülkemize çoğu zaman Türkiye’den gönderilen imamlarla kapatılan “açığı” bu yolla kapatmak da değil.
KTÖS: “Tarihe işbirlikçi olarak geçtiler”
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Örgütlenme Sekreteri Burak Maviş, İlahiyat Koleji açılışı ve cami projelerini eleştirerek, Kıbrıslı Türklerin siyasi iradesinin gasp edildiğini, kültürel ve kimliksel varlığının tehlike altında olduğunu iddia etti.
Maviş yazılı açıklamasında, siyaset kurumlarının “adanın dinsel kolonizasyonuna” göz yummayı tercih ettiğini ileri sürerek, “tarihe işbirlikçi olarak geçtiklerini” savundu.