Yeni müftülük modeli üzerinde çalıştıklarını kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şunları söyledi:
“İstiyoruz ki; müftülüklerimiz sadece imamların yönetimini yerine getiren bir bürokratik mekanizma değil, şehirlerin ruhuna hizmet eden,şehirlerin manevi hayatına, şehirlerin dini hayatına, şehirlerdeki o birlik, beraberlik, ahengin oluşmasına katkıda bulunan, birer yönetici olsunlar. Onun için 81 ilimizin her birisinin en önemli manevi sorunlarını ele aldık, almaya devam ediyoruz. Cami meselesi de üzerinde duracağımız konular arasında. Biz istiyoruz ki; camiler sadece namaz vakitlerinde açılıp kapanan ve sadece içinde namaz kılınan bir mekan olmaktan çıkarılıp, namaz kılsın ya da kılmasın bütün insanların hayatına bir güzellik katan birer mabede dönüşsünler istiyoruz.Çalışmalarımız hep bu yönde.”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev almak için hafızlığın tek başına yeterli olmadığını belirten Diyanetİşleri Başkanı Görmez, “Artık her mihrapta görev yapan arkadaşımız, 4 yıllıkfakülte mezunu olsun istiyoruz. Ulu camilerde, selatin camilerde görev yapan arkadaşlarımız da en az mastır, doktora yapan, bir veya iki yabancı dil bilen arkadaşlarımız olsun istiyoruz” diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığının açık bir üniversite gibi çalıştığını kaydeden Başkanı Görmez, personelin eğitim seviyesini yükseltmek için büyük bir çaba içinde olduklarını söyledi. Diyanetİşleri Başkanı Görmez şöyle devam etti;
“İnsanımız değişiyor, çağımız değişiyor, ülkemiz değişiyor, gençlerin bilgi ve bilinç düzeyi değişiyor, camiye gelen cemaatin bilgi seviyesideğişiyor.”