Kevser Suresi ARAPÇA TÜRKÇE HADİS Buhari Müslim Nesai Ebu Davud Tirmizi
Başlık: TEFSİR BÖLÜMÜ – ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu: Kevser Suresi
Ravi: Enes
Hadisin Arapçası:
عن أنس رَضِىَ اللّهُ عَنْهُ. قال: ]بَيْنَا رسولُ اللّه # في الْمَسْجِدِ إذْ أغْفَى إغْفَاءَةً ثُمَّ رَفَعَ رَأسَهُ ضَاحِكاً. فَقِيلَ: مَا أضْحَكَكَ يَا رسُولَ اللّهِ؟ قَالَ: نَزَلتْ عَلىّ سوَرَةٌ آنِفاً فَقَرأ: بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ إنَّا أعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ حَتَّى خَتَمَها قال: أتَدْرُونَ مَا الْكَوثرُ؟ قُلْنَا: اللّهُ وَرَسُولُهُ أعْلَمُ. قَالَ: إنَّهُ نَهْرٌ وَعَدَنِىهِ رَبِّى عَزَّ وَجَلَّ عَلَيْهِ خَيْرٌ كَثيرٌ، وَهُوَ حَوْضٌ تَرِدُ عَلَيْهِ أُمَّتِى يَوْمَ الْقِيَامَةِ. آنِيَتُهُ عَدَدُ نُجُومِ السَّمَاءِ فَيخْتَلِجُ الْعَبْدُ مِنْهُمْ فَأقُولُ: رَبِّ إنَّهُ مِنْ أُمَّتِى فَيَقُولُ مَا تَدْرِى مَا أحْدَثَ بَعْدَكَ[. أخرجه الخمسة .
Hadisin Anlamı:
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir gün mecsidde iken hafif bir uyku kestirmesi yaptı, sonra gülerek başını kaldırdı. Kendisine: “Ey Allah’ın Resulü, niçin gülüyorsunuz?” diye sorulunca: “Bana az önce şu süre nazil oldu” deyip besmele çekti, sonuna kadar Kevser süresini okudu: “Bismillahirrahmanirrahim! Ey Muhammed! Doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu adı sanı ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir” (Kevser 1-3) Resulullah kıraati tamamlayınca sordu: “Kevser’in ne olduğunu biliyor musunuz?” Biz: “Allah ve Resulü bilir” dedik. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) açıkladı: “Bu bir nehirdir, Rabbim onu bana vaadetmiştir, O nehir üzerinde pek çok hayırlar var. Bu bir havuzdur da. Kıyamet günü ümmetim onun başında (su içmek üzere) toplanacak. Bu havuzdaki maşrapalar gökteki yıldızlar kadar çoktur. Derken içlerinden bir kul çıkarılıp atılacak. Ben müdahale edip: “Ey Rabbim (onu niye atıyorsun) o benim ümmetimdendir?” diyeceğim. Ancak Cenab-ı Hakk: “Bunlar senden sonra ne bid’atler işlediler senin haberin yok” diyecek.”
Kaynak: Buhari, Tefsir, İnna a’taynakel-kevser 1, Rikak 53, Müslim, Salat 53, (400), Tirmizi,Tefsir, Kevser (3357), Ebu Davud, Sünnet 26, (4747, 4748), Nesai, Salat 21, (2, 133, 134)