İlahiyat Haber

İlahiyat öğrencilerinin formasyon feryadı

ardından 2010’da Danıştay kararıyla ellerinden alınan ‘formasyon eğitimi’ hakkının kendilerine iade edilmesini istiyor. Onlar mağduriyetlerinin giderilmesini beklerken bazı okullarda din kültürü derslerine müzik, matematik ve sosyal bilgiler öğretmenleri giriyor.

 

28 Şubat döneminin en önemli mağdurları arasında yer alan İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin sıkıntıları hâlâ devam ediyor. Bu öğrencilerin, öğretmen olabilmek için aldıkları formasyon eğitimi 28 Şubat sürecinde kaldırıldı. Ancak daha sonra tekrar müfredata konuldu. 2010 yılında ise Eğitim-Sen’in Danıştay’a açtığı dava sonucu İlahiyat öğrencilerinin dört yıllık öğrenimleri sırasında formasyon almaları ‘kamu zararı’ gerekçe gösterilerek durduruldu. Bu öğrencilere formasyon alabilmek için mezun olma ve Akademik Personel ve Lisans Üstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) şartı getirildi.

 

Uygulamaya tepki gösteren öğrenciler geçen hafta İstanbul’da mağduriyetlerini dile getirdikten sonra taleplerini Ankara’da da gündeme taşıdı. Binlerce imza YÖK’e sunuldu. Bir yandan İlahiyat öğrencileri, öğretmen olabilmek için ‘formasyon’ hakkı beklerken Milli Eğitim verilerine göre okullarda 2013 itibarıyla 19 bin 657 din kültürü öğretmeni açığı var. İstanbul’daki bir okulda görev yapan din dersi öğretmeninin anlattıkları bu durumu gözler önüne seriyor: “Benden önce din kültürü derslerine matematik ve sosyal bilgiler öğretmeni giriyordu. Bu sene göreve başladım bütün sınıflara yetişemiyorum. Bazı sınıflarda din derslerine müzik öğretmeni giriyor.”

 

Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilmesiyle birlikte ilk ve ortaöğretimde Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı (Siyer) ve temel dini bilgiler seçmeli ders olarak müfredata girdi. Dini derslere ilk yıl talep yoğun oldu. Sadece İstanbul’da öğrencilerden 69 bini siyeri, 62 bini dini bilgileri ve 45 bini Kur’an dersini tercih etti. Ancak bakanlık, bu talebi karşılayabilecek kadar öğretmen atayamadı. MEB’in 2013 verilerine göre din kültürü öğretmeni açığı 19 bin 657. 2023’e kadar hedeflenen norm kadro sayısı ise 55 bin. Halihazırda bu açık, farklı branştaki öğretmenler tarafından tamamlanıyor veya sözleşmeli öğretmenlere  müracaat ediliyor. Üstelik sözleşmeli öğretmenlerin de formasyonu bulunmuyor.

 

     Din kültürü öğretmenine ihtiyaç varken İlahiyat mezunlarının boşta gezdiğini söyleyen yüzlerce öğrenci, geçen hafta rahatsızlıklarını dile getirmek için İstanbul’da eylem yaptı. Sultanahmet’te toplanan İlahiyat Fakültesi Öğrenci Platformu, formasyon haklarının 28 Şubat sürecinde ideolojik sebeplerle ellerinden alındığını hatırlattı. Dün de Ankara’da gerçekleştirilen eylemde Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğrenci Platformu adına Mehmet Emin Sarıkaya,  açıklama yaptı. Sarıkaya, “YÖK’ten, mağduriyetimizin gidermesini talep ediyoruz. Binlerce İlahiyat öğrencisinin imzaladığı dilekçeler, YÖK yetkililerine sunulmasına rağmen taleplerimize olumlu cevap verilmiyor.” dedi. Sarıkaya, imam hatip liselerindeki öğretmen açığına dikkat çekti: “Bu konu bizzat MEB Müsteşarı Yusuf Tekin tarafından dile getirildi. Tekin, ‘Açtığımız imam hatip liselerine öğretmen bulamıyoruz. Özellikle bu okullarda eğitimci yetiştirmemiz için elimizi taşın altına koymamız gerekiyor’ dedi. Bu kadar öğretmen açığı olmasına rağmen, binlerce İlahiyat öğrencisinin öğretmenlik hakkının engellenmesi, eğitim-öğretim politikaları açısından yanlış olduğu gibi yeni yetişen nesillerimize de büyük haksızlıktır.” Sarıkaya, arkadaşları adına taleplerini şöyle sıraladı: “Bizler 4 yıllık öğrenimimiz sırasında pedagojik formasyon dersleri alarak öğretmen olmak istiyoruz. Randevularımıza cevap vermeyen hükümet ve YÖK yetkililerinin sesimizi duymasını talep ediyoruz.”

 

Eğitim-Sen istedi, Danıştay durdurdu

 

İlahiyat öğrencileri, 28 Şubat öncesinde öğretmen olabilmek için gerekli görülen formasyon derslerini lisansta alabiliyordu. Ancak ‘postmodern darbe’ sürecinde bu hak kaldırıldı. YÖK, 2009-2010 öğretim yılında fen-edebiyat ve İlahiyat fakültesi öğrencileri için formasyon hakkını kısmen verdi. İstanbul, Marmara, Atatürk ve Uludağ üniversitelerinde okuyan 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri, formasyon alabildi. Ancak Eğitim Sen, Danıştay’a başvurdu ve uygulama ‘kamu zararı’ gerekçe gösterilerek durduruldu. Şimdi hem İlahiyat hem fen-edebiyatlılar, mezun olduktan sonra formasyon alabiliyorlar. Ancak ALES’e girme ve 60 puan alma şartıyla.

 

Din dersine müzik öğretmeni giriyor

 

İstanbul’daki bir okulda görev yapan din kültürü öğretmeninin sözleri, yaşanan sorunun ne kadar derin olduğunu gözler önüne serdi. Okula geçen yıl hiçbir İlahiyat mezununun  gelmediğini söyleyen öğretmen, “Benden önce din derslerine matematik ile sosyal bilgiler öğretmeni giriyormuş. Bu sene göreve başladım ancak tüm sınıflara yetişemiyorum. Bu yüzden bazı sınıflarda din kültürüne müzik öğretmeni giriyor.” dedi.

 

İlgili Makaleler