Ramazanda Gece Kalkışı Ve Teravih Namazı ARAPÇA TÜRKÇE HADİS Buhari Müslim Nesai Ebu Davud Tirmizi Malik
Başlık: NAMAZ BÖLÜMÜ
Konu: Ramazanda Gece Kalkışı Ve Teravih Namazı
Ravi: Ebu Hüreyre
Hadisin Arapçası:
عن أبى هريرة رَضِىَ اللّهُ عَنْه قال: ]كَانَ رَسولُ اللّهِ # يُرَغِّبُهُمْ في قِيَامِ رَمَضَانَ مِنْ غَيْرِ أنْ يَأمُرَهُمْ بِعَزِيمَةٍ فَيَقُولُ: مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إيمَاناً وَاحْتِسَاباً غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ، فَتُوفِّىَ رَسولُ اللّهِ # وَا‘مْرُ عَلى ذلِكَ ثُمَّ كَانَ ا‘مْرُ عَلى ذلِكَ خَِفَةَ أبِى بَكْرٍ، وَصَدْراً مِنْ خَِفَةِ عُمَرَ[ .
Hadisin Anlamı:
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onları, kesin bir emirde bulunmaksızın ramazan gecelerini ihyaya teşvik ederdi. (Bu maksadla) derdi ki: “Kim ramazan gecesini, sevabına inanarak ve bunu elde etmek niyetiyle namazla ihya öderse geçmiş günahları affedilir.” Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) -bu tavsiyesi herhangi bir değişikliğe uğramadan- vefat etti. Bu durum (teravihin ferden kılınması) Hazreti Ebu Bekr’in hilafeti zamanında da böylece devam etti, Hazreti Ömer’in hilafetinin başında da böyle devam etti.
Kaynak: Buhari, Teravih 1, Müslim, Müsafirin 174, (769), Ebu Davud, Salat 318, (1371), Tirmizi, Savm 83, (808), Nesai, Siyam 39, (4, 164, 156), Muvatta, Salat fi Ramazan 2, (1, 119)