İşte Batının İslam ülkelerine getirdiği huzur ve barış(!)
Son olarak Fransa’nın Selefi ya da El Kaide bağlantılı gruplarla mücadele için girdiği Batı Afrika ülkesi Mali’nin de daha önceki diğer örneklerde olduğu gibi terör ve istikrarsızlık bataklığına saplanmasından korkuluyor.
Afganistan:1979-89 yılları arasında 1 milyondan fazla Afgan’ın ölümüyle sonuçlanan 10 yıllık Sovyetler Birliği işgalinden sonra ülke bu kez savaş ağaları arasında iç savaş ve ardından da Taliban iktidarına sahne oldu. ABD’nin dünyanın farklı noktalarında Amerikan hedeflerine düzenlenen saldırılar ve 11 Eylül 2001’deki terör eyleminden sorumlu tuttuğu Usame bin Ladin liderliğindeki El Kaide’nin Afganistan’ı üs olarak seçmesi, Washington’ın hâlâ devam eden işgalinin de kapılarını açtı.
Örgüt lideri Ladin’in öldürülmesine ve Afganistan’daki El Kaide’nin önemli bir ölçüde güç kaybetmesine rağmen ülke, devam eden intihar saldırıları, yönetimle çatışmalar, Taliban’ın artan etkisinden dolayı şu an dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında yer alıyor.
Irak:Saddam Hüseyin rejiminin 1990’da komşu ülke Kuveyt’i işgal etmesi üzerine harekete geçen ABD öncülüğündeki ülkeler, Kuveyt’i kurtarırken, Irak’ın kuzeyini fiili olarak Irak’tan ayırdılar. Irak’ı işgal etmek için Saddam rejiminin 11 Eylül terör saldırısı ile ilgisi olduğuna dair ortaya atılan iddialar ve Irak’ta kimyasal silahlar bulunduğu ile ilgili düzenlenen sahte raporlardan sonra ABD öncülüğündeki Batılı ülkeler bu kez Irak’ı tamamen işgal etti.
İşgal sırasında Amerikan güçlerinin yaptığı katliamlar ve akabinde yaşanan mezhepler arası çatışmalarda en az bir milyondan fazla Iraklı hayatını kaybetti. Ülke hâlâ mezhepsel ve etnik çatışmalarla mücadele ediyor.
Pakistan: Her ne kadar açık bir işgale maruz kalmasa da Pakistan, sahip olduğu nükleer silahlardan dolayı ABD’nin dolaylı kontrolü altında bulunuyor. Bu ülkenin bazı üslerini ve hava sahasını kullanan ABD’nin kimi zaman Taliban ve El Kaide’ye yönelik düzenlediği operasyonlarından dolayı yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Ülkedeki siyasi taraflar üzerinde etkin olan ABD’nin varlığı, El Kaide ve Taliban’ın Pakistan sınırları içinde terör eylemleri düzenlemesine sebebiyet veriyor.
Somali: 1989 yılında diktatör Siad Barre yönetiminin Etiyopya destekli kabileler tarafından devrilmesi, ülkeyi hâlâ devam eden iç savaşa sürükledi. 1992 yılında ABD öncülüğündeki BM güçlerinin ülkeye müdahalesi, iç savaşı daha da kızıştırdı. 2006 yılında ülkede kontrolü ele geçiren İslami Mahkemeler Birliği adlı ılımlı örgüt, ABD destekli Etiyopya birlikleri tarafından devrildi ve ülke tekrar bir kaos ortamına sürüklendi. Daha sonra ortaya çıkan radikal El Şebab örgütü ise kısa bir süreliğine ülkeyi kontrol etmesine rağmen, ortaya çıkan kuraklığın da etkisiyle ülkenin güneyine çekildi.
Mali:Fransa’nın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği operasyonla püskürttüğü Selefi/El Kaide bağlantılı gruplar, tıpkı diğer ülkelerdeki gibi intihar saldırıları ve gerilla taktikleriyle hükümet güçlerine yönelik saldırılar düzenlemeye başladı.