İmam Hatip Liseleri Dünyaya Açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün Koordinasyonunda Akademi Lisan Derneği, Ensar Vakfı ve Önder İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen “İmam Hatip Liseleri 3. Uluslararası Arapça Yarışmaları”ndaTürkiye Finali final heyecanı sürüyor.
Ankara Kızılcahamam Asya Termal Otel’de düzenlenen programa katılım yoğun oldu. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen 27 İmam Hatip Lisesinin yarıştığı finalleri izlemek salonda yaklaşık bin 500 kişi hazır bulundu. Heyecanın ve coşkunun eksik olmadığı yarışmalar öncesinde konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan, “İmam hatip liselerinde yapılan bu yarışmalarla Arapça öğreniminin yaygınlaşacağını belirterek, bu konuda emeği olan, başta öğretmenler olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Günümüz dünyasında ikinci bir dilin öğrenilmesinin şart olduğunu belirten Aycan, bu konuda imam hatip liselerine büyük iş düştüğünün altını çizerek, “Ülkemiz eğitim ve öğretim sisteminde en az bir dil öğrenimi zorunlu hale gelmiştir. İmam hatip liseleri kuruldukları günden beri verdikleri Arapça eğitimiyle bunu başarmışlardır. İmam hatip liseli öğrenci için Arapça sadece bir dil değildir. Bu dil onlar için hem Kuran-ı Kerim’i anlama, hem meslek öğrenme hem de yakın ilişkiler kurduğumuz Ortadoğu coğrafyasıyla iletişim kurma anlamında çok önemlidir. Ayrıca Türkiye’nin imam hatip tecrübesini de dünyaya aktaracağız.Avrupa’da, Asya’da, Afrika’da imam hatip liselerini açacağız ve eğitim alanında ülkeler arasında kaynaşmaya öncülük edeceğiz. Genel müdürlüğümüz her zaman bu çalışmaların destekçisi olacaktır” dedi.
Yarışmaların Tertip Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, amaçlarının öğrencilere Arapça’yı etkin bir şekilde öğretmek olduğunu belirterek, “Vahyin ilk başladığı andan itibaren, bir medeniyete dönüşen Arapça, asırlardır Arap olan olmayan bütün Müslüman ilim adamlarının kullandığı bir dil olmuştur. Bu dili kıyamete kadar yaşatmak biz imam hatip liselilerin boynunun borcudur. Artık sadece ilahiyat değil, fizik, astronomi, sosyoloji gibi bilim dallarında da Arapça eserlerin çıkması için zemin hazırlayacağız” dedi.
Yarışmaların her geçen gün daha da büyüdüğünün altını çizen Ağırakça, “Biz bu yarışmaların daha seviyeli ve büyük hale gelmesini istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda ilahiyat ve Arap dili fakültelerini de sürece katmak istiyoruz. Öğrencilerimize, öğretmenlerimize, Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne, Ensar Vakfına, Önder Vakfına, Akademi Lisan Derneği çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz” dedi.
İmam hatip lisesi öğrencilerinin bilgi, hitabet ve şiir alanlarında yarıştığı finallerde önce 4 okul bilgi yarışmasında en büyük olmak için kıyasıya yarıştı.
İmam Hatip Lisesi Arapça müfredatı paralelinde bir komisyon tarafından hazırlanan bilgi yarışmalarında öğrenciler, Arapça kelime bilgisi, okuduğunu anlama, cümle ve kelime sıralama, tercüme edebilme, dilbilgisi ve dinlediğini anlama başlıklarındaki sorulara cevap verdiler.
Yarışmalar, dil öğrenimini edebi yönüyle kuvvetlendiren şiir ve hitabet ezberlerinin içeriyor. Bu yıl klasik ve çağdaş Arap edebiyatının seçkin örneklerinden belirlenen yarışma parçaları arasındaki şiirlerini okudular.
Hitabet dalında ise, İslam tarihinde imtiyazlı yere sahip olan tarihi metinler yer aldı. İlk metin Hz. Ebu Bekir’in Hz. Ömer’e nasihatler içeren konuşmasıdır. Diğer metinler ise Hz. Ali’nin müminlere hitaben yaptığı bir konuşma, Ömer b. Abdülaziz’in etkili konuşması, Hasan-ı Basri’nin müminlere nasihatlerini içeren hutbesi ve Tarık b. Ziyad’ın meşhur hutbesinden birisiyle yarıştılar.
Yarışmalar sosyal medyada da büyük yankı buldu. Anlık olarak paylaşımların ve anlatımların yapıldığı Arapça Yarışmaları Facebook sayfasında seyir ziyafetinden yoksun kalan Arapça sevdalıları bir nebzede olsa heyecana ortak oldular.
Türkiye finallerinde şiir ve hitabet dallarında yarışan öğrencilerin performanslarının facebook.com/arapcayarismalari.org.tr adresinde oylanacağı sosyal medya yarışmasında birinci umre ile ödüllendirilecek.
Ayrıca proje kapsamında Türkiye’de ilk defa Arapça Graffti yarışmaları da düzenleniyor. Ödül töreninde sergilenecek olan eserler arasında birinci olan katılımcıya bin 500 TL ödül verilecek. Yarışmalara katılmak için www.arapcagraffiti.com adresi ziyaret edebilecek.
25 Arap ülkesinden 350 milyona yakın bir nüfusun konuştuğu, Kur’an-ı Kerim’in dili olması sebebiyle tüm İslam dünyası için büyük bir öneme sahip olan Arapçayı daha etkin kullanan, kendilerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen, gençlerin yetiştirilmesine öncülük etmektir. İlkine İstanbul’daki 25 imam hatip lisesinden 400 öğrencinin katıldığı yarışmaların 2.’sine Türkiye genelinde 409 okuldan 3995 öğrenci katıldı.
80 ilden 461 okulla başlayan 3. Uluslararası Arapça Yarışmalarda dereceye giren okullar ikinci turda Siirt, Ağrı, Malatya, Rize, Kırşehir, Sakarya, Kütahya, Kocaeli ve İstanbul’da yapılan bölge finallerini kazanarak finale katılmaya hak kazandılar.
Türkiye finali sonucunda birinci olan okullar son etapta 17 Mayıs 2012 tarihinde Bursa Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek uluslararası finalde Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova, Romanya, Karadağ, Sırbistan, Hırvatistan ve Bulgaristan’dan gelen öğrencilerle yarışacak.
20 Mayıs 2012 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde uluslararası katılımla düzenlenecek ödül töreninde dereceye giren okul ve öğrencilere ödülleri verilecek. Birinciler umre ziyareti ile ödüllendirilirken, ikincilere Ipad ve üçüncülere Iphone hediyeleri takdim edilecek. – Ankara