İlahiyat Haber

Müslüman Ülkeler Helal Gıdada Birleşiyor

Konuyla ilgili faaliyetler hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, “Bu konuyu sadece Türkiye iç pazarı açısından değil, İslam ülkeleri açısından da önemsiyor ve değerlendiriyoruz.” diyor. 

Bakan Ergün, İslam dünyasında ortak bir standart oluşturularak bu standartlara uygun belgelendirme hizmetinin sağlanabilmesi ve akreditasyon sorununun çözülebilmesi amacıyla Türkiye’nin de üyesi bulunduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde 2007 yılında çalışmalar başladığını belirtiyor. TSE’nin, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü’nin (SMIIC) yürüttüğü bu çalışmalarda Türkiye adına önemli inisiyatif üstlendiğine işaret eden Ergün, şu bilgileri veriyor: “Helal gıda belgelendirme alanında belirlenen üç standard 16-17 Mayıs 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen SMIIC Teknik Komite toplantısında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. İslam ülkeleri arasında ortak bir standart oluşturmanın, ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilere de çok olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Mesela Türkiye’de tavuk eti üretimi yapan bir firma, ihracat yapacağı her farklı İslam ülkesi için ayrı ayrı belgelendirme yapması gerekiyordu. Ortak kabul edilmiş standartlar bu açıdan da büyük önem taşıyor.” SMIIC tarafından standartların kabulü sonrası TSE’nin ‘Helal Gıda Belgelendirmesi’ çalışmalarına 4 Temmuz 2011’de başladığına işaret eden Bakan Ergün, enstitünün ‘Helal Gıda Uygunluk’ belgelendirmesinin her aşamasında Diyanet ile işbirliği içerisinde çalıştığını ifade ediyor. Diyanet, TSE Helal Gıda Belgelendirme Komisyonu’na üye katılımı sağladığı gibi yapılan Helal Gıda Belgelendirme incelemelerine ve eğitimlerine uzman görevlendirerek destek veriyor. Bu çerçevede Helal Gıda Uygunluk belgelendirmesinin üretim yeri incelemeleri, ürünün teknolojik olarak üretim yeri yeterliliği, kalite kontrol imkanları, gıda güvenliği ve ilgili mevzuatlar gibi hususlar, enstitü tarafından değerlendiriliyor. 

Helal kriterine uygunluğunun Diyanet uzmanları tarafından incelendiğini aktaran Ergün, “Gerektiği durumda alınan numuneler üzerinde analizler yapılarak nihai karar için Helal Gıda Belgelendirme Komisyonu’na sunulmaktadır. TSE Helal Gıda Belgelendirme Komisyonu’nda karar alıcı uzmanlar arasında Diyanet’in uzmanı üye olarak yer almakta ve nihai karar komisyonda alınmaktadır.” bilgisini veriyor. Ergün, şimdiye kadar 63 kuruluşun helal gıda belgesi aldığını belirtirken, denetim faaliyetlerinin önemine dikkat çekiyor. Şimdiye kadar et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıl ürünleri, şekerleme ürünleri, gıda katkı maddeleri gibi ürün gruplarında helal gıda belgesi alındı.

Zaman

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu