Diyanet isleri Baskanligi

Diyanet’te yeterlilik sınavı yerine gelen sistem Açıklandı

 

 

D U Y U R U

Bilindiği üzere Başkanlığımız Kur’an kursuöğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa açıktan veyasözleşmeli atanacaklarda, Başkanlığımızca yapılan sınav sonucunda her bir unvaniçin verilen yeterliğe sahip olma şartı aranmaktadır.

Açıktan atamalar ve sözleşmeli alımlar,belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanına sahip olanlardan KPSSpuanı başarı sırasına göre atama yapılacak kadro sayısının üç katına kadar adayınçağrıldığı sözlü sınav sonucu başarı sırasına göre yapılmaktadır.

Başkanlığımız ilgili mevzuatında söz konusukadrolara 15 Ekim 2014 tarihinden sonra atanacaklar için yeterlik şartıkaldırılarak; Ölçme, Seçme veYerleştirme Merkezi Başkanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Başkanlığımızarasında imzalanan protokol ile KPSS’ye Başkanlığımızdin hizmetleri sınıfına ait kadrolara atanmak isteyenlerin meslekibilgilerinin ölçüleceği Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi(DHBT) eklenmiştir.

Bu itibarla, Başkanlığımız din hizmetlerisınıfına ait kadrolarına 15 Ekim 2014tarihinden sonra ilk defa açıktanveya sözleşmeli atanacakların KPSS’deGenel Yetenek-Genel Kültür oturumuna ek olarak Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi(DHBT) oturumuna katılmaları ve bu iki oturum sonucunda alacakları puanlaragöre hesaplanacak KPSSP-122 (ortaöğretim mezunları için), KPSSP-123 (ön lisansmezunları için) ve KPSSP-124 (lisans mezunları için) puanlarına sahip olmalarıgerekmektedir.

KPSS ve DİNHİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ TESTİ (DHBT)

ü DHBT’ninorganizasyonu ve uygulanması ÖSYM tarafından gerçekleştirilecektir.

ü DHBT başvurusu,uygulaması, tarihi, saati, süresi ve sınavın yapılacağı iller ve sınavla ilgilidiğer bilgiler ilgili yılın KPSS Kılavuzlarında yer alacak, sınav için ayrı birkılavuz hazırlanmayacaktır.

ü KPSS başvurularındaadayların, DHBT oturumuna katılmak isteyip istemedikleri bilgisi alınacak,katılmak isteyen adayların ilgili yıl KPSS’de bildirdiği başvuru bilgilerigeçerli olacaktır.

ü Adaylar KPSS’ye katıldıkları öğrenim düzeyindeDHBT’ye katılacaklardır.

I- Başvuru şartları

KPSS’yebaşvuru koşullarını taşıyan adaylar DHBT’ye başvuru yapabilecektir. (Başkanlığımızdin hizmetleri sınıfına ait kadrolara ilk defa açıktan veya sözleşmeliatanacakların KPSS puanı ile birlikte Başkanlığımız ilgili mevzuatında aranandiğer şartları taşımaları gerekmektedir.)

II- Başvuru zamanı

a) DHBT’ye başvurular, lisans düzeyinde sınava katılacakadaylar için KPSS Lisans başvuruları ile birlikte; ortaöğretim veya ön lisansdüzeyinde katılacaklar için KPSS Ortaöğretim/Ön lisans başvuruları ile birlikteelektronik ortamda ÖSYM tarafından alınacaktır.

b) 2014yılında sınava başvurular, lisans düzeyinde sınava katılacak adaylar için 5-14Mayıs 2014 tarihleri arasında 2014-KPSS Lisans başvuruları ilebirlikte; ortaöğretim veya ön lisans düzeyinde katılacaklar için 30 Haziran-16 Temmuz 2014 tarihleriarasında 2014-KPSS Ortaöğretim/Ön lisans başvuruları ile birlikte elektronikortamda alınacaktır.

III- Sınav tarihi

DHBT, ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyindeKPSS’nin yapıldığı çift yıllarda ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyindeyapılacaktır. 2014 yılında DHBT 18 Ekim 2014 tarihinde yapılacaktır.

IV- DHBT Konuları ve Soruları

a) DHBT, çoktan seçmeli test olarak uygulanacaktır.

b) DHBT’nin ilk bölümü (DHBT-1) temel din bilgisisorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacaktır.

DHBT-1’deaşağıdaki konulardan sorular yer alacaktır.

1. İslam İnanç Esasları

2. İslam İbadet Esasları

3. Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlamave meal bilgisi)

4. Siyer

5. İslam Ahlakı

c) DHBT’nin ikinci bölümünde (DHBT-2) adayların öğrenimdüzeyine göre sorular sorulacaktır. Bu sorular, lisans düzeyinde sınavakatılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınavakatılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretimdüzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Lisesi müfredatını içerensorulardan oluşacaktır.

DHBT-2’de aşağıdakikonulardan sorular yer alacaktır.

1. Tefsir

2. Fıkıh

3. Hadis

4. Akaid & Kelam

5. İslam Tarihi

6. Dinler ve Mezhepler Tarihi

7. Dini Hitabet

V- Puanların Hesaplanması

a) Sınava katılan adaylar için diğer KPSS puan türlerine ekolarak, KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumu ile DHBT oturumundan alınansonuçların birlikte hesaplandığı öğrenim düzeylerine uygun KPSSP-122 (ortaöğretim mezunları için),KPSSP-123 (ön lisans mezunları için) ve KPSSP-124 (lisans mezunları için) puanlarıhesaplanacaktır.

b) Puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdakigibi olacaktır.

PUAN TÜRLERİ TESTLERE GÖRE PUAN AĞIRLIKLARI
KPSS-Genel Yetenek KPSS-Genel Kültür DHBT-1 DHBT-2
KPSSP-122 (Ortaöğretim düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40
KPSSP-123 (Ön lisans düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40
KPSSP-124 (Lisans düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40

c) DHBT’ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı düzeyde KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumunagirmemiş; aynı öğrenim düzeyindeki KPSS Genel Yetenek Testi, Genel Kültür Testiveya DHBT’de en az bir soruya cevap kağıdı üzerinde cevap vermemiş adaylarınKPSSP122, KPSSP123 ve KPSSP124 puanları hesaplanmayacaktır.

d) KPSSP122, KPSSP123 ve KPSSP124 puanları, DHBT sonuçlarıile birlikte açıklanacaktır.

İlgililereduyurulur.

D.İ.B.İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İlgili Makaleler