İlahiyat Haber

28 Şubatta -İslam gerçeği- İsimli Kitap Hazırlanmış

Hüseyin Atay, Beyza Bilgin ve Yaşar Nuri Öztürk gibi isimlerin hazırladığı ‘İslam gerçeği’ kitabını MGK’nın sipariş verdiği, yayınlanması için de baskı yaptığı ortaya çıktı 



Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi yayınları arasında basılan 1995 tarihli ‘İslam Gerçeği’ kitabının Milli Güvenlik Kurulu’nun talimatıyla yayınlandığı öne sürülüyor. Dönemin İlahiyat Fakültesi Dekanı olan eski Diyanet İşleri Başkanı ve Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu, anılarını kaleme aldığı ‘Ne Yan Yana Ne Karşı Karşı’ya isimli kitapta, İslam Gerçeği’nin basım süreci ve MGK Genel Sekreteri Orgeneral Doğan Beyazıt ile yaptıkları görüşmenin ayrıntılarına yer verdi.

Hüseyin Atay, Beyza Bilgin, Yaşar Nuri Öztürk, Rami Ayas, Arif Güneş ve Hasan Elikti’nin ortaklaşa hazırladığı ‘İslam Gerçeği’ isimli kitabın, İlahiyat Fakültesi yayınlarından basılması için rektörlük aracılığıyla YÖK’ten gelen talebi, ‘Sipariş usulü kitap basmak geleneklerimizde yok’ diyerek reddettiğini aktaran Yazıcıoğlu, Milli Güvenlik Kurulu’nun isteği olduğu, gereğini yapmasının istenmesi üzerine MGK Genel Sekreteri Orgeneral Beyazıt ile görüştüğünü aktardı.

 

ÜLKENİN HAYRI İÇİN YAYINLANACAKMIŞ

Said Yazıcıoğlu, anılarını kaleme aldığı kitapta Orgeneral Doğan Beyazıt ile aralarında geçen görüşmeyi şöyle anlattı:

‘Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Doğan Beyazıt Paşa’dan randevu talep ettim. Görüşmede Paşa’ya yayın ilkelerimizden, usulden bahisle böyle tepeden inme bir yayın yapamayacağımızı, yapılsa bile bu üslup dolayısıyla bu yayından ne bekleniyorsa hiçbir fayda sağlanamayacağını, tam tersi bunun tepki çekeceğini ifade ettim. Paşa bu sözlerimden dolayı hayrete düştü. ‘Biz böyle uygun gördük ve kararlaştırdık. Nasıl olur da buna karşı çıkılır’ türünden bir şeyler söyledi. Paşa sinirlendiğini belli etmemeye çalışarak ‘Biz bu ülkenin hayrı için böyle düşündük ve karar verdik’ diyerek görüşmeyi iyice gergin havaya soktu. Kendisine son olarak bu kitabı istedikleri yerde basabilecekleri niçin fakültemizin yayınlarının arasında çıkmasında ısrar ettiklerini sorunca ‘Böyle daha uygun olacağına inandıklarını’ söyledi. Konuşulacak başka bir şey kalmamış Paşa son sözünü söylemişti.’

MASRAFLARINI KİM KARŞILADI?

Doğan Beyazıt ile görüşmesinden sonra İlahiyat Fakültesi Yayın Kurulu’yla görüştüğünü ve kitabın basılması yönünde karar aldıklarını ifade eden Yazıcıoğlu, ‘Bu karar üzerine kitabı basılmak üzere gönderdik. Ocak 1995 yılında basılan bu kitabın nerede basıldığına ve masraflarının nasıl karşılandığına dair hiçbir bilgimiz olmadı’ dedi.

İslam Gerçeği’nin basılmasıyla ne umulduğu konusunda hiçbir fikre sahip olmadığını belirten Yazıcıoğlu, kitabın Milli Güvenlik Kurulu’nda zaman zaman istihdam edilen ilahiyatçı uzmanların kafasından çıkmış olabileceğine de dikkat çekti.

Kaynak: Yeni Şafak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu