İlahiyat Haber

Irkçılığın tahribatına karşı, İslam kardeşliğini güçlendirelim

23 – 30 Mart Bediüzzaman Said Nursî Haftası dolayısıyla Kahramanmaraş Yeni Asya Gazetesi Temsilciliği tarafından düzenlenen panelde Bediüzzaman Said Nursî’nin milliyet anlayışı anlatıldı.
Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi( KSÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Hamdi Aydın’ın yönettiği panele, Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz ve Eğitimci-Yazar H. İbrahim Akgünler konuşmacı olarak katıldılar.
Panelin açış konuşmasını yapan Yeni Asya Gazetesi Kahramanmaraş Temsilcisi Mehmet Diken, “Kur’ân’ın ifade ettiği manalar gösteriyor ki, İslâm’ın telkin ettiği kardeşlik, insanın kendi milliyetine ve ırkına muhabbet taşıması, diğerlerine düşmanlık beslemesine sebep teşkil etmiyor. Bu ölçüler dışındaki fikir ve ideolojilerin, son yüzyılımızda 1. ve 2. Cihan Savaşlarına yol açtığına, Ortadoğu’yu ve kıtaları kan gölü hâline getirdiğine şahit olduk ve hâlen de oluyoruz. Bediüzzaman’ın, tüm insanlığın huzur ve saadeti için sunduğu Kur’ânî pusulalara, devletlerin ve milletlerin ne kadar ihtiyacı olduğunu görüyoruz” dedi.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ
Kâzım Güleçyüz, Kahramanmaraş’ın simgelerinden Sütçü İmam’ı rahmetle anarak başladığı konuşmasında Çanakkale Şehitliğine bakıldığında, o zamanki Osmanlı coğrafyasının her köşesinden gelen askerlerle birlikte savaşıldığına dikkat çekerek, “Osmanlı’daki milliyet anlayışı böyleydi. Kişinin milliyetine bakmaksızın, Osmanlı sınırları dahilindeki herkes vatandaştı. Aralarında ayrım yapılmazdı. Fakat İttihat ve Terakki iktidarı ile başlayıp Cumhuriyet’in kuruluşu ile devam eden süreçte, Türkçülük öne çıkarıldı. Daha sonra ‘Ne mutlu Türküm diyene’ sözüne karşı çıkanlara neredeyse düşman gözüyle bakılmaya başlandı. Oysa Peygamberimiz Veda Hutbesinde Arabın Arap olmayana üstünlüğü olmadığını, üstünlüğün ancak takva ile olduğunu söylüyor. ‘Milletimiz yalnız İslamiyettir’ diyen Bediüzzaman da Kürtlerle Türklerin kardeş olduğunu vurguluyor” ifadelerini kullandı.
Tek parti rejimiyle yola çıkan cumhuriyetin başından itibaren gerçekleştirilen devrimlerle dinî ve manevî hayat üzerinde büyük tahribat yapıldığını ifade eden Güleçyüz, şapka inkılâbı, tevhid-i tedrisat, alfabenin değişimi, ezanın Türkçe okutulması gibi uygulamaların dindar halkta büyük hayal kırıklığı uyandırdığını söyledi.
Güleçyüz, Türkiye’nin yaşamakta olduğu terör hadisesini yorumlarken, “Devlet demokratikleşemediği için halkını dışladı. Cumhuriyetin ilânının ardından millete dayatılan devrim kanunları ile milliyetçilik ve katı laiklik anlayışı geniş halk kitlelerini devlete küstürdü. Oysa milletimiz İslâm kardeşliği çatısı altında asırlarca barış ve huzur içinde birlikte yaşıyordu. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren derinleştirilen manevî boşluğa ilaveten antidemokratik ve hukuk dışı devlet uygulamaları sonraki yıllarda terör hadisesinin ortaya çıkmasına uygun zemini hazırladı” diye konuştu.

IRKÇILIK YERİNE DİN KARDEŞLİĞİ
H. İbrahim Akgünler ise, Bediüzzaman Said Nursî’nin fikirlerinin maya gibi olduğunu belirterek, “Bu tür anma toplantılarındaki manevi hava da adeta her yere yayılarak mayalanır. Bediüzzaman’ın fikirleri artık dünyanın her yerinde itibar görüyor. Üzerinde düşünülüyor. Bediüzzaman, menfi ve müspet olmak üzere medeniyetleri ikiye ayırıyor. Avrupa’nın şimdiye kadarki olan medeniyeti menfi medeniyettir. Menfi medeniyette; kuvvetli olan haklıdır, menfaat öne çıkar, heva ve heves tahrik  edilir. Akif’in tabiriyle bir nevi ‘Tek dişi kalmış canavar.’ Bu medeniyet, iki dünya savaşını sonuç verdi. 2. Dünya Savaşı’nda 70 milyon insan öldü. Osmanlıyı bölen ırkçılıktır. Avrupa’dan gelen milliyetçilik cereyanları bizi parçaladı. Müspet medeniyette ise; hak öne çıkar, kanun hâkimiyeti var, yardımlaşma asıldır, ırkçılık yerine din birliğini ve kardeşliğini öne sürer, Allah’ın rızasını hedef alır” şeklinde konuştu.
Güleçyüz, panelden sonra kitaplarını imzaladı, okuyucularla sohbet etti. Panele çevre il ve ilçelerin yoğun bir katılımı olduğu da gözlendi.

RAMAZAN AYDIN 
SELİM ORHAN KEÇE

KAHRAMANMARAŞ

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu