İlahiyat Haber

Yök Başkan Vekili İlahiyatta Felsefe Dersleri Hakkında Detaylı Açıklamalar Yaptı-Video Haber

YÖK (Yükseköğretim Kurulu) Başkanvekili Yekta Saraç, ilahiyat fakültelerindeki müfredat değişikliğiyle ilgili tartışmaların ardından YÖK Genel Kurulu’nun toplanacağını belirterek, “Umudumuz ve beklentimiz, YÖK Genel Kurulu’ndan, ilahiyat müfredatının üniversite yetkili kurullarınca belirlenmesine imkan tanıyan, bu
konudaki kararı üniversitelere bırakan bir karar çıkmasıdır” dedi.

İlahiyat fakültelerinin müfredatlarında yapılan değişikliklerle ilgili 15 Ağustos’ta alınan karar, YÖK’ün yapacağı genel kurulda görüşülecek. Habertürk TV’de canlı yayına katılarak bu konudaki görüşlerini açıklayan YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK’ün, eleştirilere neden olan müfredat değişikliğiyle ilgili kararı yeniden gözden geçirmesini değerlendirdi.

Saraç, şöyle konuştu: “Yükseköğretim kurulu akademik bir kuruldur, akademik teamülleri vardır. Bu teamüller arasında bilim çevrelerinin görüşlerine itibar etmek elbette ki vazgeçilmezidir. Yapılan tartışmalarda, ilahiyat camiasından gelen öneriler ve eleştiriler ile diğer bilim çevrelerinden gelen eleştirilerin birbirine paralellik göstermesi, YÖK’de konunun yeniden gözden geçirilme ihtiyacını doğurmuştur. Umudumuz ve beklentimiz, YÖK Genel Kurulundan İlahiyat müfredatının, üniversite yetkili kurullarınca belirlenmesine imkan tanıyan, bu konudaki kararı üniversitelere bırakan bir karar çıkmasıdır. Birçok üyemiz de bu beklenti içindedir. Pekçok fakültede olduğu gibi, genelde yükseköğrenim sisteminde olduğu gibi fakültelerin müfredatının üniversite yetkili kurullarınca belirlenmesi, akademiye de en yakışanıdır diye düşünüyorum.”

“SOSYAL BİLİMLER AYAĞI EKSİK KALIR”
Diyanet İşleri Başkanı’nın “Felsefesiz ilahiyat olmaz” sözünü değerlendiren Saraç, “Aslında ilahiyat eğitiminde sosyal bilimler ayağı olmazsa eksik olur. Bunun için felsefe, sosyoloji, psikoloji, tarih, edebiyat ve Osmanlı Türkçesi de olmalı. Bunlar, ilahiyatın omurgasını takviye eden unsurlardır. Bunlardan vazgeçilmesinin
düşünülmemesi gerekir” şeklinde konuştu.

TOPLANTI ÖNE ÇEKİLDİ
Toplantının perşembe günü yapılacağını duyurduklarını hatırlatan Saraç, “Eğitim yılı başlıyor. Bu kararların nasıl uygulanacağı, hangi sınıflardan itibaren uygulanacağı da önem kazanıyor. Bu yüzden toplantı erkene çekildi. Genel kurulun erken toplanmasını, takvimin sıkışıklığı olarak öne çekilmesi olarak ifade edebiliriz”
dedi.

FELSEFE TARTIŞMASI OLMUŞTU
Müfredatta yapılan değişiklikte özellikle felsefe tarihi derslerinin zorunlu olmaktan çıkartılması eleştirilere neden olmuştu. Bazı felsefe ve din bilimleri grubundaki derslerin kredi sayısında azalma sözkonusuydu. Bazı derslerde ise ders sayısındaki fazlalık dolayısıyla birleştirmeler yapılmıştı. Din bilimleri kredileri 1/3 oranında azaltılmış, Kelam dersinin kredisi yüzde 50’den fazla düşürülmüş, ayrı bir ana bilim dalının dersi olan İslam Mezhepler Tarihi dersiyle birleştirilmişti.

İlgili Makaleler