Arapca Haber

Yeterlilik Barajının Düşmesi Ne İşe Yarar?

 

Yeterlilik barajının düşmesi gerektiği lise mezunlarıyla ilahiyat mezunlarına sorulan soruların anyı olmaması gerektiği , barajın 55 le 60 arasına çekilmesi gerektiği gibi yorumlar geliyor. Diyanetle ilgili haberler yapan bir site de bunu haberleştirmiş. İyi güzel de böyle bir şeyin adalet, kalite, objektiflik, hak, hukukla alakası olmadığını hiç ama hiç belitrmemişler. Neden?

Neden belitrmemişler diye sormuyorum neden baraj aşağıya çekilmemeli ?

Neden lise mezunlarıyla önlisans mezunlarıyla 4 yıllık mezunlarına 3 ayrı sınav yapılamaz-yapılmamalı sorusu için soruyorum. 

Öncelikle bunu diyanet istese yapabilir mi: el cevap kesinlikle yapabilir hatta yapmak da ister. Ama yapmamalı.Çünkü o soruları cevaplayamayan birinin din görevliliği yapabilme kapasitesi de sınırlıdır. Bir kere bilgi olarak eksikliği vardır demek anlamına gelir. Fakat bunu diyanetin pek önemsediğini zannetmiyorum. 

Peki lise mezunlarına ayrı Önlisans mezunlarına ayrı 4 yıllık mezunlarına ayrı sorular sormak mantıklı mı ? Böyle bir şey olabilir mi?

Bir kere bu mantıksız. Çünkü hepsinin talip olduğu makam aynı. Örneğin ihl mezunu imamlık için giriyor sınava ilahiyat mezunu da imamlık için giriyor. Onların arasında herhanki bir makam farkı bulunmuyor. Zaten Kuran Kursu İçin ayrı İmam-hatiplik için ayrı Müezzin Kayyımlık için ayrı ayrı sorular soruluyor. Böyle bir şey yapmak şöyle absürt bir şey: Biri ilkokul mezunu biri ortaokul biri lise mezunu 3 adayın bir sınava girip: ilköğretim mezununun bana böyle sorular sormayın ben bunları bilmiyorum beni ayrı sınav sokun demesi kadar saçma bir durum. Sizce diyanet camiası dışında böyle bir fikri bir insan ortaya atabilir mi. Atarsa ne kadar makul olur.. Sadece absürt komedi skeçlerine malzeme olur.

 

Yakında Sadece İlahiyat Mezunları Yeterliliğe Alınabilir


İlahiyat fakülteleri sayısının 53 çıkması kontejanların artması gibi durumlar düşünüldüğünde ve daha öncesinde diyanet camiasdaki söylenen bir haber vardı: Sadece ilahiyat mezunları yeterlilik sınavına alınacak. Bu ne kadar gerçekleştirilebilir veya diyanet böyle bir şeyi yapabilir mi ? El cevap elbette yapabilir ve yapmalıdır da ancak diyanet böyle bir şeyi yapacak yönetici bulunmuyor. Tepkiden çok korkan çok çabuk yılan bir yapısı var. Ayrıca sadece ilahiyat mezunlarını almaya kalkasalar bile inanın ilahiyat mezunları artık diyanetin yüzüne bakmıyor. Sadece bayanlar kuran-kursu öğreticiliği için bekliyorlar. Ancak onlarda fahrilik yapan hocaların kpssiz bir şekilde apar topar kadroya geçirilmesinden sonra onlar  için de herhangi bir umut yok.. Kısaca Diyanette ilahiyatçılara yer yok. Diyanette bulunan ilahiyatçılar da bir şekilde farklı kurumlara geçmeye çalışıyorlar. Tabi ki ilk adres meb. Neden diye sormayacağınız biliyorum ama olaki sordunuz tabi ki malum sebeplerden dolayı…

İnsanların Beklentileriyle Oynanmamalı

Barajın düşmesinin kaliteyi düşüreceğini adaletle alakası olmayacağını bunun başka problemlere de yol açacağını o yazıları kaleme alanlarda elbet biliyorlar ama mesele işin gerçekleşip gerçekleşmemesi değil. Mesele biraz insanların beklentileriyle oynamak. 

 İhsan Cabir

İlgili Makaleler