Diyanet isleri Baskanligi

Kurandan bahsetmek bile imkansızdı

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan Abdurrahman Gazi Hafızlık Kur’an Kursu’nun açılışını yaptı.
Abdurrahman Gazi Hafızlık Kur’an Kursu önünde düzenlenen program kurs öğrencisi İkram Sorguç tarafından okunan Kur’an Tilaveti ile başladı. Ardından açılış konuşmaları yapıldı. Daha sonra konuşma yapan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, hafızlığın ve Kur’an-ı Kerimin korunması adına herkese görev düştüğünü vurgulayarak, “İslam’ın beşiği Kubbet’ül İslam’ı ilk defa ziyaret etmekten, Ahlatlı gönül dostlarıyla bir araya gelmekten ve hafızların yetiştiği böyle güzel bir Kur’an mekanının olduğu bir yerde bulunmaktan dolayı mutlu oldum. İnanan insanlar olarak Kur’anı kerime karşı pek çok görevlerimiz var. 1. görevimiz Kur’anı Kerim’in Allah katından gelen ilahi bir kelam olduğuna inanmaktır. 2’incisi Kur’an okumayı öğrenmektir. 3’üncüsü Kur’anı kerimin ne söylediğini öğrenmektir. 4’üncüsü Kur’anın hayatımıza egemen olmasıdır. 5’incisi Kur’anı yeni gönüllere, yeni insanlara ve yeni ufuklara taşımaktır. İnanıyorum ki bu Kur’an kursu bu beş görevin dışında buna ilave olarak farzı kifaye mesafesinde olan Kur’anı kerimi ezberlemek hizmetine de katkı sağlayacak ve ülkemizin son derece yüksek seviyede bulunan hafız ihtiyacına cevap verecek bir kurum olacaktır. Her beldeden, her bölgeden Kur’anı Kerim’i ezbere bilenlerin bulunması o bölgede bulunan insanların boynunun borcudur. Kendileri hafız olmasa da hafız bulundurmak zorundadırlar. Burası açık olduğu sürece siz bu borçtan kurtulmuş olacaksınız” dedi.


“Geçtiğimiz yüz yıllarda insanlığın öyle zor zamanları oldu ki Kur’an’dan bahsetmek bile imkansızdı” diyen Yılmaz, şunları söyledi:
“Bugün hamd olsun hem hafızlık hem de İmam hatip okulunda okuma imkanının doğduğu bir ortamdayız. Kur’an Kurslarımızın fiziki imkanları da düne göre çok daha iyi bir noktaya gelmiştir. İnşallah burada okuyan kardeşlerimiz bu imkanlar içerisinde hafız olacaklar ve hafızlıklarını ömürlerinin sonuna kadar ilim adamlığı ile buluşturarak devam ettireceklerdir. Bu kardeşlerimizin hafızlıkla birlikte fikir ve düşünce üretebilecek bilim adamı olmalarında da hepimiz yardımcı olmalıyız. Bu nedenle hafızlığın korunması adına, Kur’anı Kerim’in korunması adına hepimize görevler düşüyor. Allah bize Kur’anı Kerimi ahkâmı ile yaşayalım diye göndermiş. Bugün Kur’an kurslarımız çoğaldı. Bu manada hem burasını çok önemsediğim için hem de Ahlatlılar ile birlikte olalım diye geldim. İnşallah buranın da bir ilim merkezi olacağını düşünüyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı ortaklaşa bir karara aldı. Şu anda hafızlık yapan Kur’an kurslarından mezun olanlar İstanbul ve Denizli’de butik İmam Hatip okullarında okutuluyor ve bunlara okulun sonuna kadar burs veriliyor. İnşallah biz bunu yaygınlaştırarak devam ettirmeyi istiyoruz. İstiyoruz ki zeki öğrencilerimiz Kur’an kurslarımızda okusunlar, hafız olsunlar, imam hatibi bitirsinler ve burada ilahiyat fakültesinden mezun olsunlar. Ülkemizin geleceğinde söz sahibi arif insanlar olrak yetişsinler. Kur’anı Kerimin hamili olmak Efendimiz (sas)’in övdüğü bir husustur. Peygamber Efendimiz(sas): ”Ümmetimin en şereflileri hafızlardır” diyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve halkımızın desteğini kullanarak Türkiye’de söz sahibi olacak alimlerin yetişmesinde birlikte mesai harcamalıyız. Okullarımız dil bakımından Arapça ve Kur’an okuma da iyi bir noktaya gelmelidir. Kur’anı Kerim yarışmalarına baktığınızda daha çok Arap dünyasından insanlar ön plana çıkıyor. Son dönemlerde İran bu işi çok önemsedi. Kur’an yarışmalarında İran belli dereceler almaya başladı. Niye Türk hafızlar dünyada ses getiren ve gerçekten okuyuşları ile sedalarıyla ülkemizi temsil etmesinler. Ben açılışını yaptığımız Abdurrahman Gazi Hafızlık Kur’an Kursu’nun bu bölgeye de hayırlar getireceğine inanıyorum. Bu bir başlangıç olsun diyorum. İnşallah yenileri arkasından gelecektir. Allah bu topraklardan Kur’anı Kerimi, Kur’an’ın faziletlerini ve güzelliklerini eksik etmesin.”
Konuşmaların ardından Yılmaz tarafından kursun açılışı yapıldı. Daha sonra kursu gezen Yılmaz, kurs hakkında Ahlat Müftüsü Zahit Demirel’den bilgi aldı.
Abdurrahman Gazi Türbesi’ni de ziyaret ederek burada dua eden Yılmaz, daha sonra dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olan Selçuklu Mezarlığı başta olmak üzere ilçede ki tarihi camileri de gezerek yetkililerden bilgi aldı. Ahlat Müftülüğü’nde ilçedeki din görevlileri ile bir araya gelen Yılmaz, burada kısa bir toplantı yaptı.

 

İlgili Makaleler