İlahiyat Haber

İtikaf Ruh Detoksu Sağlıyor

 

Tuğba Özgür Durmaz – Ramazanın son on gününün camide ibadetle geçirilmesi anlamına gelen ve sünnet olan itikafın, “çağın kirlettiği ruhları temizlediği” belirtildi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Halide Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Allah’a tam teslimiyetle her türlü nefsani ve şehevi arzulardan uzak durulmasını ifade eden itikafın, kişinin manen olgunlaşması için önemli bir vesile olduğunu vurguladı.

İtikafta dini duygu ve düşüncenin yoğun şekilde yaşandığına işaret eden Aslan, maddi ilgilerden uzaklaşarak yüce yaratıcıyla daha derin iletişim kurulmasına imkan veren itikafın, insana derin bir manevi ufuk sunduğunu adeta “ruh detoksu” sağladığını söyledi. Aslan, “Bu bakımdan itikaf, sadece İslam ümmetine has bir ibadet olmayıp vahiy geleneğine sahip hemen bütün dinlerde çeşitli şekillerde gerçekleştirilen köklü bir gelenektir” dedi.

-“Gençler de itikafa duyarlı hale gelmeli”-

İtikafa ramazan ayının son on gününde girilmesinin, Kadir Gecesi’ni de ihya etme fırsatı vereceğini belirten Aslan, Hz. Muhammed’in de her ramazan itikafa çekildiğini dile getirdi.

İtikafın camide yapılan bir ibadet olduğuna dikkati çeken Aslan, şunları kaydetti:

“İtikafa giren kimsenin gücü yettiği kadar namaz kılması, Kur’an-ı Kerim okuması, tövbe etmesi, dua ve niyazda bulunması, kelime-i tevhid ve tekbir getirmesi, Allah’ın varlığı, birliği, kudreti hakkında düşünceye dalması, gereksiz şeyler konuşmaması, başta Hz. Peygamber’in hayatına dair kitaplar olmak üzere dini-ilmi eserler okuyarak vaktini değerlendirmesi tavsiye edilmektedir.”

Yüzyıllardır yapılan itikaf ibadetini sürdürmenin önemine değinen Aslan, “Ruhların da zaman zaman arınmaya ihtiyacı olduğu unutulmamalı ve bu güzel ibadet hayata geçirilmeye devam etmeli. Sadece yaşlıların değil gençlerin de buna duyarlı olması sağlanmalı. İtikafın, temiz toplum için gerekli temiz bireyler yetiştirilmesine katkısı değerlendirilmeli” diye konuştu.

-İtikaf camileri-

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği itikafa girilebilecek cami ve mescitlerden bazıları şöyle:

Ankara: Hasan Tanık Camisi, Kocatepe Camisi, Hacı Bayram Camisi, Etlik Hicret Camisi,Kütükçüoğlu Pazar Camisi

İstanbul: Zuhurat Baba Camisi, Prof. Dr. Mahmut Esat Coşan Camisi, Haseki Sultan Camisi, Alvarlızade Camisi

İzmir: Abdurrahman Gazi Camisi, Halilefendi Camisi, Hacı İbrahim Camisi

Adana: Sabancı Merkez Camisi, Anadolu Camisi, Somuncu Baba Camisi

Antalya: Nezahat Tokuş Camisi, H. Sırrı Kırımlıoğlu Camisi

Diyarbakır: Behram Paşa Camisi, Selahaddin Eyyubi Camisi, Ulu Cami

Trabzon : Mevlana Camisi, Zeynelabidin Camisi, Şadibey Camisi

İlgili Makaleler