Diyanet isleri Baskanligi

Görmez: 28 Şubat sürecinde mihrap ve minber bilgisi zayıf elemanlar yetişti

Başkan Mehmet Görmez, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılağaç Turizm Bölgesi’nde bir otelde yaptıkları birer haftalık hizmet içi eğitim seminerleriyle 2 yıl içinde 10 bin din görevlisini eğitimden geçirdiklerini kaydetti. Hizmet içi eğitim seminerlerinin Anadolu’da din hizmetlerinin çehresini değiştirdiklerini belirten Görmez, birer haftalık eğitimlerde, din görevlilerine verilen anahtar bilgilerin kısa sürede Anadolu’da etkisini gösterdiğini söyledi.

Başkan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Manavgat’ta Silence Beach Resort Otel’de din görevlilerine yönelik Hizmet İçi Eğitim Semineri Toplantısı’na katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 19 noktada eğitim ve ihtisas merkezlerinde görev yapan 114 eğitim görevlisine hitap eden Görmez, Manavgat’ta yaptıkları birer haftalık eğitim seminerleriyle Anadolu’da din hizmetlerinin niteliğini değiştirdiklerini söyledi. Görmez, Haseki Eğitim Merkezi’nin kurumlarının yüz akı olduğunu belirterek, “Bilhassa, 28 Şubat sürecinden 2000’li yılların ortalarında kadar, nasılki imam hatip liseleri ve ilahiyat fakülteleri özellikle ulum-u İslamiye, mihrap ve minber bilgisi bakımından zayıf elemanlar geldi. Bir müddet daha, 10 yıl daha, 20 yıl daha bizim elimize istihdam edeceğimiz arkadaşlarımızın içerisinden fakültelerden gelecek kişilerin, Diyanet’in vereceği eğitimlere muhtaç. Burada yaptığımız beş günlük eğitimlerle aynı zamanda gelecekte yapacaklarımızla ilgili planlar yapılmalı. Bunun için Diyanet Akademisi fikri tam yerinde ve zamanındadır.” diye konuştu.

Diyanet Akademisi taslağıyla ilgili, başta Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve bazı bakanlarla görüşme yaptıklarını belirten Görmez, kurumlarının eğitim ve ihtisas merkezlerinde 3 yıl süren kurslar olduğunu, aslında buna kurs denilemeyeceğini, kurumlarından başka kurumlarda 3 yıl süren bir kursun bulunmadığını kaydetti. Kurumlarında yüksek okul oranının yüzde 7’lerden yüzde 70 seviyesine çıktığını belirten Görmez, Diyanet’in, verdiği hizmetiçi ve ihtisas eğitimleriyle bir üniversite gibi çalıştığına dikkat çekti. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim merkezlerimizde 3 yıl süren kurs oluyor. Aslında buna kurs denemez. Çünkü bir kurs 3 yıl sürmez. Bunun için Diyanet AKademesi’nin açılması gerekiyor. Kanun taslağı üzerinde çalışma yapıyoruz. Umarım taslak yasalaşır.”

Müftü seçiminde Haseki Eğitim Merkezi’nin kurumlarının yüz akı olduğunu belirten Görmez, bir dönem kurumlarında Antalya’da 6 aylık bir hızlı eğitim verilmesine bağlı müftü seçiminin olduğunu, 3 yıllık eğitim alan müftü ile hızlı kursla müftü olan arasında farkın, bir dönem eğitim enstitüsünde, kısa süreli eğitimle öğretmen ataması gibi olduğunu kaydetti.

Din hizmetlerinde ihtiyaçların sürekli arttığını belirten Görmez, başkan yardımcısı olduğu dönemde, kurumlarında çalışan sayısının 63 bin olduğunu, kendi döneminde bu sayının 128 bine çıktığını ve yıl sonuna kadar bu rakamın 150 bine ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler