Diyanet isleri Baskanligi

Aydın: Din Hizmetlerinde Asıl Problem Kalite

Hamamözü Termal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda, yüksek öğretime din dersi öğretmeni yetiştirme, ilahiyat fakültesi programlarının yeni gelişmeler ışığında değerlendirilmesi, ilköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinin yeni statüsü, yeni anayasada din eğitiminin yeri, yeni eğitim programlarında din dersleri ve seçmeli Kur’an-ı Kerim ve Hazreti Peygamber’in hayatı derslerinin müfredat hazırlık süreci gibi konu başlıklarında, görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantının ardından AA muhabirine değerlendirmede bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. Muhammed Şevki Aydın, bu tür toplantıların her yıl yapıldığını söyledi. 

 

Aydın, Türkiye’nin din eğitimi sorunlarında öne çıkan başlıkların değerlendirildiğini bildirdi.

Toplantıda ele alınan konuların din hizmetleri bakımından çok önemli sonuçlar ortaya koyduğunu vurgulayan Aydın, “Elde edilen öneri ve kararları rapor halinde YÖK’e iletmeyi düşünüyoruz. Uygulamada sürdürülebilir yapılandırmalara toplantımızın vesile olacağını düşünüyorum” dedi.

Din hizmetlerinin donanımlı, nitelikli elemanlarla daha da nitelikli ve işlevsel hale geleceğini belirten Aydın, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluş amacı olan halkı din konusunda aydınlatma görevinin yeterli ve nitelikli elemanlarla sağlanabileceğini kaydetti.

Bunun için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilahiyat fakülteleri ile iş birliği içinde çalışmayı arzu ettiğini ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

“Din eğitimi faaliyetlerimizin nitelik sorunu yaşadığı bir gerçek. Değişen şartlar karşısında dünden kalan bilgi ve becerilerle biz bu işi yürütmeye devam edersek asla başarılı olamayız. Dolayısıyla insanımızın elinden tutan, onun hayat standardını yükseltmesine katkı sağlayan bir din eğitimini ortaya koyamayız. İlahiyat fakültelerinin de bu anlamda yeniden yapılandırılmasında, programlarını geliştirmesinde yarar var.”

-“İnanıp inanmama bireylerin kendilerine bağlı”

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Tosun ise Türkiye’nin Din Kültürü ve Ahlak bilgisi dersine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Din konusunda cahilce davranılmamasını arzu ettiklerini belirten Tosun, şöyle konuştu:

“İnanıp inanmama bireylerin kendilerine bağlı. Hatta Allah’ın lütfu. Ama siz doğru bilgiyi verirseniz, inanmasa da inananın inandığına saygı duymayı becermesi lazım. Bu bizim bir ihtiyacımız. Bu bir eğitim sorunu. İnanmak bir din sorunu, ama diğeri bir eğitim sorunu. Dolayısıyla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini bir eğitim meselesi olarak gördük. Bu dersin esas hedefi insanların din konusundaki ihtiyaçlarını karşılamak.”

Toplantıya, Hamamözü Kaymakamı Remzi Demir, Belediye Başkanı Mehmet Canıbek, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Okumuş, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Kaymakcan, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muhittin Okumuşlar’nda aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyen katıldı.

İlgili Makaleler