İlahiyat Haber

YÖK’ten formasyon müjdesi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Fen Edebiyat Fakültesi mezunları için formasyon müjdesi verdi. YÖK, formasyon yetkisini, üniversitelere devretti. 70 devlet üniversitesi kontenjan kapasitesini belirleyecek, YÖK programın uygunluğunu denetleyecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite yönetimlerine bir yazı göndererek, formasyonla ile ilgili kararları artık üniversite senatosunun alacağını bildirdi. Eğitim Fakültesi aktif olarak görev yapan 70 devlet üniversitesi kapasitesine göre formasyon sertifika programı açacak. YÖK, bu programın, içeriğini denetleyecek ancak kontenjan sayılarına müdahale etmeyecek.

YÖK, kontenjana 15 bin sınırlaması getirmiş ve tepkilere neden olmuştu. Üniversitelere birçok alanda yetki devreden YÖK, formasyon konusunda da yetkiyi devretmiş oldu. Bu karar ile formasyon alan öğrenci ve öğretmen aday sayısının gelecek yıldan itibaren artması bekleniyor.

Yüksek Öğretim Kurumu’nun eğitim fakültesi dekanlarıyla yaptığı toplantıda hem Eğitim Fakültelerinin genel durumu hem de formasyon konusu da ele alındı. Toplantı’nın detayları ise şöyle:

Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversiteleri eğitim fakültesi dekanları, eğitim fakültelerinde verilen eğitimin bütün yönlerini görüşmek üzere “Fakülte Dekanları ile Yapılan Toplantılar” kapsamında Yükseköğretim Kurulunda gerçekleştirilen toplantı ile 2015 yılı içinde ikinci kez bir araya geldi.

Toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ve YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Safran katıldılar.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantı YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman’ın moderatörlüğünde devam etti.

Toplantıda kalkınma planları kapsamında temel becerilere uygun şekilde öğretmen yetiştirilmesiyle ilgili hususlar görüşülürken eğitim fakültesi programları hakkında gerekli güncellemelerin yapılması konuları müzakere edildi.

Toplantıda ayrıca pedagojik formasyon programları ile alan öğretmenliği yüksek lisans programları hakkında görüşme yapılırken bundan sonraki dönemde eğitim fakültelerinde gerçekleştirilecek yenilikler de ele alındı.

Eğitim fakültelerinde verilen eğitim ile ilgili sorunların tartışılması ve çözümüne yönelik çalışmalara devam edilmesi, gündemdeki hususların takip edilmesi için bu toplantıların YÖK koordinatörlüğünde yapılmasına devam edileceği belirtildi.

“UŞAK Üniversitesi Rektörü Twitter’dan Duyurdu”

YÖK’te bu gelişmeler yaşanırken Uşak Üniveristesi Rektörü Sait ÇELİK twitter hesabından formasyona dair önemli açıklamalar yaptı.

YÖK’ün 18 Kasım’da yaptığı bir toplantı neticesinde formasyon kontenjanlarının belirlenmesini üniversitelerin eğitim fakültelerine bırakıldığını belirtti.

 

İlgili Makaleler