Arapça Diziler

Arapça Dizi Türkçe Alt Yazılı Kurtuba Baharı

 

 

Dizinin baş karakteri Muhammed bin Abdullah bin Ebu Amir hakkında “Büyük İslam Tarihi 4. Cilt 386. Sayfa”da yazılı bilgileri paylaşmak istiyorum…

 

Dizinin Diğer Bölümleri İçin Tıklayınız

Kurtuba’nın dış mahallelerindeki bir bahçenin ağaçları altında bir arkadaş grubu akşam yemeği yiyorlardı. Yemekten sonra sohbeti koyulaştırdılar. Ancak biri sessiz ve düşünceli oturuyordu. Bu genç adam uzun boylu, güzel çehreli idi. Yüzünde kendini beğenmiş, küstah ve adeta hükmetmek için yaratılmış bir adamın ifadesi vardı. Nihayet derin düşüncelerinden sıyrılarak aniden bağırdı: “Sözlerime dikkat edin; bir gün bu ülkenin hükümdarı olacağım!” Arkadaşları bu haykırışa kahkahayla güldüler.

Sarayda tek bir adamı dahi olmaksızın bir gün devletin veziri olacağına kanaat getirmiş olan bu gencin adı Ebu Amir Muhammed’di. Aslen Yemenli olup Muafir kabilesine mensuptu. Dedelerinden Muhammed sekiz yıl İşbiliyye kadılığı yapmıştı. Annesi Temim kabilesinden yüksek mevkii sahibi bir memur olan İbn Barlal’ın kızı Bureyha idi.

Ebu Amir oğulları köklü ve hatırı sayılır bir aile olmalarına rağmen yüksek aristokrasi arasında yer almıyorlardı. Böyle bir hayatı yaşamak istemeyen Muhammed bin Ebu Amir ecdadının yaşadığı bölgeyi terk ederek başkente geldiğinde yükselmesi için gerekli bulduğu kadılık (hakimlik) mesleğini tercih etti.

Keskinzekalı, heveskarlığından kaynaklanan uçarı ve ateşli bir mizacı vardı. Okuduğu kitapların çoğu kendisinden daha da aşağı seviyeden başlayıp adım adım en yüksek devlet kademelerine tırmanmış insanlardan bahseden kitaplardı.

Dizi Muhammed’in ilim öğrenip kadı olmak için Kurtuba’ya gitmesiyle başlıyor. İlerleyen bölümlerde önce vezir Mushafi’nin sonra da II. Hakem’in eşi Aurora’nın gözüne girmeyi başaracak ve II. Hakem’in vefatından sonra çocuk yaştaki oğluna haciplik yapacak. Bizler de onun adım adım yükselişini izleyeceğiz.

 

 

 

İlgili Makaleler