İlahiyat Haber

Milli Piyango haram değildir Sözüne İlahiyatçılar Cevap Verdi

Katıldığı bir televizyon programında ilahiyatçı Prof. Dr. Süleyman Ateş’in ‘Milli Piyango haram değildir’ açıklaması tartışma yarattı. Sayısal Loto ve Sayısal Toto’nun haram olduğunu iddia eden Ateş şunları söyledi: ‘’İnsanlar Milli Piyango bileti alır, ondan sonra ya unutur ya da bileti saklar. Bu insanın vaktini almaz. Sadece bilet almaktan ibarettir. Fakat loto ve toto vakit alan şeylerdir. Bunlar haramdır. Fakat Milli Piyango haram değil ama çok güzel bir şey de değildir. Mekruhtur yani hoş değildir. Benim kanaatim böyledir.”

– Prof. Dr. Hakkı Önkal (9 Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski dekanı): “Genel olarak bildiğimiz, şans oyunlarının uygun olmadığı veya haram olduğu şeklinde yorum vardır. Çünkü emeğe dayalı kazanç değildir. Yani bütün piyango ve şans oyunları genel olarak haramdır.”

– Prof. Dr. İlyas Çelebi: “Milli Piyango bütün şans oyunlarının aynı kurallarına tabidir. Bunu devletin aleni yapmasıyla illegal yapılması arasında prensip olarak fark yok. Bir emek mahsulü, bir hak ediş olmadan insanlar şans oyunlarıyla para kazanıyor. Kumar makineleriyle para kazanmak da Milli Piyango da para kazanmak aynıdır fark yoktur. Fark şudur: Devlet güvencesiyle yapılıyor. Diğeri illegal bir olay. Kumar olarak tabir edilen bütün oyunlar haramdır. Bütün şans oyunları kumar sayılır, haramdır.

– Prof. Dr. Saim Yeprem: “Loto ve totonun kumar olduğundan şüphe yok. Kuran’da belirtilen kumar özelliklerinin hepsini taşıyor. Milli Piyango’da bu tür özellikler yok. Ona haram diyemiyorum ama mekruhtur. Sayısal loto ve toto belli bir çalışma sonucu kazanılıyor. Bu yüzden haramdır. Milli Piyango’da böyle bir çalışma söz konusu değildir.”

 

 

İlgili Makaleler