Hadis Arapça TürkçeSahihi Buhari Buhari HadisleriSahihi Müslim HadisleriSüneni İbn Mace HadisleriSüneni Nesai HadisleriSüneni Tirmizi Hadisleri

Kurban Olabilecek Hayvanlar ARAPÇA TÜRKÇE HADİS Buhari Müslim Nesai Tirmizi İbni Mace

Başlık: HACC VE UMRE BÖLÜMÜ

Konu: Kurban Olabilecek Hayvanlar
Ravi: Ukbe İbnu Amir
Hadisin Arapçası:

وعن عُقْبَةُ بن عامر رَضِىَ اللّهُ عَنْهُ. ]أنَّ النَّبِىَّ # أعْطَاهُ غَنَماً يَقْسِمُهَا بَيْنَ أصْحَابِهِ فَبَقِىَ عَتُودٌ فَذَكَرَهُ للنَّبىِّ # فقَالَ: ضَحِّ أنْتَ بِهِ[. أخرجه الخمسة إ أبا داود. وفي رواية: جَذَعٌ؟ فقَالَ ضَحِّ بِهِ.»الْعَتُودُ« من أود المعز: ما رعى وقوى وأتى عليه حول. »والجَذَعُ« من الشاء: ما دخل في الثانية، ومن البقر والحافر: ما دخل في الثالثة، ومن ا“بل: من دخل في الخامسة .

Hadisin Anlamı:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ashabı arasında taksim edilmek üzere bir miktar davar vermişti. Dağıtım yapılınca geriye bir oğlak arttı. Ukbe durumu Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e haber verince: “Onu da sen kurban et!” buyurdu.” Bir rivayette (artık Ukbe’ye kalan) bir ceze’dir. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “(Sen de) onu kurban et!” demiştir.

Kaynak: Buhari, Edahi 7, 2, Vekalet 1, Şirket 12, Müslim, Edahi 15, (1965), Tirmizi, Edahi 7, (1500), Nesai, Dahaya 13, (7, 218), İbnu Mace, Edahi 7, (3138)

İlgili Makaleler