Muvatta İmam Malik HadisleriSahihi Buhari Buhari HadisleriSahihi Müslim HadisleriSüneni Ebu Davud HadisleriSüneni Nesai Hadisleri

İmanın Hakikati ARAPÇA TÜRKÇE HADİS Buhari Müslim Nesai Ebu Davud Malik

Başlık: İMAN VE İSLAM HAKKINDA

Konu: İmanın Hakikati
Ravi: Talha İbnu Ubeydillah
Hadisin Arapçası:

وعَنْ طَلْحَةَ بنُ عَبِيدِاللّهِ. قال: جَاءَ رَجُلٌ إلى رَسُولِ اللّهِ # مِنْ أهلِ نَجدٍ ثائِرَ الرَأسِ نَسْمعُ دَوِيَّ صَوْتِهِ وََ نَفْقهُ مَا يَقُولُ. حَتّى دَنا من رسوُلِ اللّهِ # فَإذا هوَ يَسألُ عَنْ ا“سْم. فقالَ رَسُولُ اللّهِ #: خَمْسُ صَلَوَاتٍ في اليَوْمِ وَاللّيْلَةِ، فَقالَ: هَلْ علىّ غَيْرُهُنّ؟ قال َ إّ أن تَطَوّعَ. فقَالَ رَسُولُ اللّهِ #:

Hadisin Anlamı:

Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e Necid ahalisinden bir adam geldi. Saçları karışıktı. Kulağımıza sesinin mırıltısı geliyordu, ancak ne dediğini anlayamıyorduk. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e iyice yaklaşınca gördük ki, İslam’dan soruyormuş. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Gece ve gündüzde beş vakit namaz” demişti ki adam tekrar sordu: “Bu beş dışında bir borcum var mı?” Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Hayır ancak istersen nafile kılarsın” dedi. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Ramazan orucu da var” deyince adam: Bunun dışında oruç var mı? diye sordu. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Hayır! Ancak dilersen nafile tutarsın” dedi. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona zekatı hatırlattı. Adam: “Zekat dışında borcum var mı?” dedi. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Hayır, ama nafile verirsen o başka!” dedi. Adam geri döndü ve gider ayak: “Bunlara ilave yapmayacağım gibi noksan da tutmayacağım” dedi. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) da: “Sözünde durursa kurtuluşa ermiştir” buyurdu. Veya “Sözünde durursa cennetliktir” buyurdu. Ebu Davud’da. “Kasem olsun kurtuluşa erer, yeter ki sözünde dursun” şeklinde te’kidli olarak gelmiştir.

Kaynak: Buhari, İman 34, Müslim, İman 8, (11), Nesai, Sıyam, 1, (4, 120), Ebu Davud, Salat 1, (391), Muvatta, Kasru’s-Salat fi’s Sefer 94, (1, 175)

İlgili Makaleler