İlahiyat Haber

ÜNİVERSİTEDE RÜŞVETLE DERS GEÇİLİYOR

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi M.S’nin rüşvet karşılığında öğrencilerinin sınav notlarını düzelttiği ve sınıf geçirdiği de öne sürüldü. M.S.’nin öğrencilerle yaptığı pazarlıklar mahkeme kararı ile yapılan telefon dinlemesine takıldı.

 
‘Beton Davası’nın iddianamesine göre, üniversite ayağında örgüt yöneticisi olmakla suçlanan tutuklu öğretim üyesi M.S., binalara dökülen düşük kalitedeki betonların, düşük çıkan değerlerini para karşılığı yüksek gösteren rapor hazırlamak, binalarla ilgili gerçek olmayan değerlere göre rapor düzenlemek ve binadan numune alınmaksızın alınmış gibi göstermekle suçlanıyor. M.S.’nin rüşvet karşılığında yaptığı usulsüzlükler inşaat sektörüyle de sınırlı kalmadığı ‘Beton Operasyonu’ ile ortaya çıktı. M.S.’nin rüşvet karşılığında öğrencilerinin sınav notlarını düzelttiği ve sınıf geçirdiği dinleme kayıtları ile ortaya çıktı.
 
KIZININ İŞE YERLEŞTİRİLMESİ KARŞILIĞINDA ÖĞRENCİSİNİN NOTUNU YÜKSELTTİ
 
M.S.’nin; kızınının, T.T. isimli öğrencisinin aracılığıyla babası E.T. tarafından işe yerleştirilmesi karşılığında, T.T’nin malzeme bilgisi dersine ait yarı yıl sonu başarı notunu gerçeğe aykırı olarak yükselttiği belirlendi.
 
Üniversiteden alınan belgelerde sınav kağıdında aslında yazılı olan nottan daha yüksek bir not yazılarak sınav sonuç cetveline geçirilmek suretiyle ‘AA’ yapıldığı iddia edildi.
 
Sınav notunun rüşvet anlaşması karşılığında yükseltildiği iddiasına ilişkin öğretim üyesi M.S. ile öğrencisi T.T. arasında yapıldığı öne sürülen iddianamede yer alan telefon görüşmesi şöyle:
 
T.T: Hocam bu benim sınav iyi gibiydi de AA için yeterli geçmedi ya
M.S: Ne olacak bu senin halin? Bu soruları daha önceden çözdük ya niye yapmadın?
T.T: Hocam işte unuttum hepsini bi an öyle kafamdan gitti ya oruçlu oruçlu
M.S: Ya ne yapıcaz bilmiyom seni
T.T: Bilmiyorum hocam ya
M.S: Sana ne lazımdı şimdi
T.T: Bana AA lazım hocam
M.S: Baban işi halledecek mi?
T.T: İnşallah halleder hocam. Bende evlat baskısını yaparım tekrardan
M.S: Hee (gülüyor) Tamam işi halledecekse veririz.
 
PARA KARŞILIĞI SINIF GEÇİRDİ
 
Yine iddianamede M.S., öğrencisi S.A’yı rüşvet karşılığında sınıf geçirmekle de suçlanıyor. M.S. ile S.A. arasında gerçekleştiği iddia edilen rüşvet pazarlığı görüşmesinin bir bölümünde şunlar yer alıyor:
S.A.:Bi tek tezimiz kalmış. Tezimizi de hazırlamışız.
M.S.:Geçen borcunuzu ödemediniz daha
S.A.:Borç bizim borcumuz canım. Ya hocam Bu F… yüzünden. Adamın harcını bile ben yatırdım.
M.S.:Tamam 1200’e razıyız.
S.A.:Tamam 1200 lira bizden sana çalışır hocam
 
BUZDOLABI KARŞILIĞINDA GİRMEDİKLERİ DERSTEN NOT ALDILAR
 
Yine M.S.’nin öğrencileri Ö.S. ve M.Ö.’ye malzeme dersine ilişkin laboratuvar deneyini teslim etmemelerine rağmen gerçeğe aykırı olarak önceden varılan rüşvet anlaşması sonucu buzdolabı verilmesi karşılığında not verdiği de iddianamede yer aldı.
 
RÜŞVET VEREN ÖĞRENCİLER HAPİS CEZASI İLE YARGILANIYOR
 
İddianamede öğretim üyesi M.S. hakkında 21 ayrı rüşvet suçundan ayrı ayrı olmak üzere dört yıldan 12 yıla kadar hapis, örgüt yöneticisi olmaktan 2 yıldan 6 yıla kadar ve resmi belgede sahtecilik suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis isteniyor.
 
Rüşvetle sınıf geçen ve notları yükseltilen öğrenciler içinde rüşvet vermek ve resmi belgede sahtecilik suçlamalarından hapis talep edildi.
 
Beton davasında 12’si tutuklu 70 şüpheli, 11 Ekim’de Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak…

İlgili Makaleler