Diyanet isleri Baskanligi

TDVnin Okuttuğu Öğrenciler, Ankarada Buluşacak

Ankara – Zambiya’dan Yunanistan’a, Amerika’dan Etiyopya’ya bin 904 öğrenciye burs vererek, Türkiye’de eğitim almalarını sağlayan Türkiye Diyanet Vakfınca , II. Uluslararası Öğrenci ve Kültür Şöleni düzenliyor.

TDV Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun, AA muhabirine, Vakfın ilk olarak 1993 yılında Kırgızistan’dan getirdiği bir öğrenci grubuyla yabancı öğrencilere burs vermeye başladığını bildirdi.

Tutkun, vakfın getirdiği öğrencilerin sadece dini eğitim alabildiklerini, Türkiye’de ilahiyat fakülteleri ve imam hatip liselerinde eğitim gördüklerini belirtti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının, Türkiye’deki benzer yüksek öğrenim burslarını “Türkiye Bursları” çatısı altında topladığını ifade eden Tutkun, lise düzeyindeki burslarla ilgili başvuruları ise kendilerinin aldığını söyledi.

Orta öğretim düzeyindeki başvuruların son iki senedir online yapıldığını, en az 70 not ortalamasına sahip öğrencilerin yaptıkları müracaatların, tamamen kendi koordinatörlük ve müşavirlikleri üzerinden yürütüldüğünü söyledi.

-En fazla başvuru Afganistan’dan

Milli Eğitim Bakanlığının yatılı öğrencisi statüsündeki bu öğrencilerin İstanbul, Kayseri ve Konya’daki imam hatip liselerine yerleştirildiğini, her türlü, giyim, sosyal, kültürel etkinlikleri, her yıl ülkelerine gidiş geliş masrafları ve aylık burslarının TDV tarafından karşılandığını anlatan Tutkun, “Geçen yıl 45 bin civarında başvuru olmuştu. En yoğun başvurunun yaşandığı Afganistan’dan geçen yıl sadece imam hatipe binin üzerinde başvuru oldu. Bu sene de Afgan öğrencilerden 500 civarında bir başvuru var” diye konuştu.

Tutkun, daha önce başvuru yapmamış ülkelerden gelenlere öncelik tanıdıklarını ifade etti.

-Yüksek öğretim programları

TDV’nin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde de burs verdiğini hatırlatan Tutkun, başvuruların “Türkiye Bursları” üzerinden gerçekleştirildiğini ve dini konuda eğitim alacak öğrencilerle ilgili bilgilerin YTB tarafından kendilerine bildirildiğini, elemelerin de YTB ile birlikte ağırlıklı olarak büyükelçiliklerde gerçekleştirildiğini söyledi.

Tutkun, Konya, Kayseri, Isparta, Samsun, Ankara, Bursa ve İstanbul’daki üniversitelerde öğrencilerinin bulunduğunu söyledi.

-II.Uluslararası Öğrenci Kültür Şöleni

Türkiye’de eğitim alan TDV burslu öğrencileri, 1 Haziran’da Ankara’da düzenlenecek “II.Uluslararası Öğrenci Kültür Şöleni”nde bir araya getireceklerini dile getiren Tutkun, “Öğrencilerimiz önceden bulundukları illerde bir takım programlar yapıyorlardı ancak bu işin boyutunu tam anlamıyla yansıtmıyordu. Biz o yüzden geçen sene ilk defa Uluslararası Öğrenci Kültür Şöleni düzenledik. Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Bulgaristan ve Romanya’da TDV’nin desteklediği veya tamamen bize ait okullar var, bu yıl şölene oradaki öğrencilerimizi de dahil ettik. Onlarla birlikte şu anda 96 ülkeden öğrencinin katılacağı, 25 farklı ülkenin temsil edileceği kültürel bir etkinlik hazırladık” diye konuştu.

TDV bursuyla eğitim gören ve ülkelerine dönen öğrenciler arasında önemli görevlere gelenler olduğunu belirten Tutkun, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç ve Afganistan Cevizcan Valisi M. Alim Saai’nin de bursiyerleri arasında bulunduğunu dile getirdi.

Mustafa Tutkun, mezun öğrencilerden kopmak istemediklerini ve irtibatlarının devamı için öğrenci kulübü çalışması yaptıklarını bildirdi.

TDV’nin yabancı öğrenci bursları kapsamında halen Zambiya’dan Yunanistan’a, ABD’den Etiyopya’ya bin 904 yabancı öğrenci orta öğretim, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde Türkiye’de eğitim görüyor.

İlgili Makaleler