MEB Milli Eğitim

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ortak sınavdan Çıkarılıyor

 

Gelecek sene yapılacak merkezi yazılıların, altı ders yerine dört dersten yapılması planlanıyor. Yeni değişikliğe göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İnkılap Tarihi dersi merkezi yazılıların kapsamından çıkarılacak, bu derslerin yerine öğrenciler matematik, fen, Türkçe ve yabancı dil dersinden sınava girecek.

Sınav sistemindeki düzenleme 13 Kasım’da özelöğretim kurumlarının müdürleriyle yapılan toplantıda gündeme geldi. Ataşehir Zübeyde Hanım Öğretmenevi’ndeki toplantıya Özel ÖğretimKurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Koç ve Bakanlık Müşaviri Ercan Demirci katıldı.

DEĞİŞİKLİK NEDENİ PISA

Edinilen bilgiye göre toplantıda konuşan Mehmet Küçük, matematik ve fen becerilerinin ölçüldüğü uluslararası öğrenci değerlendirme sınavı olan PISA’da Türkiye’nin kötü performansını iyileştirmek için bu derslere ağırlık vermek istediklerini söyledi. Küçük, bu kapsamda ortaöğretime geçişte yapılan merkezi yazılılarda gelecek sene değişikliğe gideceklerini belirtti. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İnkılap Tarihi derslerinin bu yazılıların kapsamından çıkarılacağını anlatan Küçük, merkezi sınavların Matematik, Fen ve Teknoloji, Türkçe ile Yabancı Dil derslerinden yapılacağını söyledi.

Toplantıya katılan azınlık okulu müdürleri ise bu sene uygulanacak merkezi yazılı sisteminde din dersine girmeyen öğrencilerin puan hesaplamasında adaletsizliğe uğradığını anlattı. Azınlık okulları, bu adaletsizlik nedeniyle öğrencilerinin, sınavda aynı neti yapan diğer öğrencilerin birkaç puan gerisine düştüklerini belirterek, mağduriyetlerinin giderilmesi istedi.

DENEME TAHTASI MIYIZ ?

Küçük, mağduriyetin farkında olduklarını belirterek, “Bu sene yapılacak bir şey yok” dedi. Bunun üzerine bir müdür “Çocukların hakkını yiyemezsiniz” diye bağırınca, Küçük, “Konuşmalar özele kayıyor” diyerek toplantıyı bitirdi. Başka azınlık okulu müdürü ise Küçük’e “Bizler deneme tahtası mıyız” diye tepki gösterdi.

Hakkımızı savunamıyoruz

» Jülyet Belbak (Veli): Kızım 8’inci sınıfta, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavına girmeyecek. O yüzden puanlama konusunda sorun yaşıyoruz. Tüm soruları doğru cevaplandırırsa, puanlamada problem çıkmıyor ama yanlış sayısı arttıkça diğer öğrencilerle arasındaki puan farkı da artıyor. Benim kızım Işık Lisesi’nde okuyor. Okul müdürüyle konuştum, “Durumun farkındayız ama yapacak bir şey yok” dedi. Biz Süryaniyiz, kızımın okulunda aynı durumda üç kişi daha var. Çaresiziz. Hakkımızı savunamıyoruz. Kızım endişe içinde “Anne bir şey yap” diyor. Böyle giderse dava açacağız.

Türkiye 65 ülke arasında 41’inci oldu

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler halinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerilerinin değerlendirildiği PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sınavında, öğrencilerin Matematik ve Fen Bilimleri okuryazarlığının yanı sıra okuma becerilerine ilişkin veriler toplanıyor. Türkiye, PISA’ya ilk kez 2003 yılında katıldı ve bu sınavda gösterdiği kötü performans nedeniyle sürekli eleştiri konusu oldu. En son 2009 yılında yapılan PISA sonuçlarına göre Türkiye, 65 ülke arasında Fen Bilimleri ve Matematik alanlarında 43’üncü, okuma yeterliliğinde ise 41’inci sırada yer aldı. Yeni PISA sonuçlarının ise aralık ayında açıklanması bekleniyor.

İlgili Makaleler