Süneni Ebu Davud Hadisleri

Cizye Ve Cizye İle İlgili Hükümler ARAPÇA TÜRKÇE HADİS Ebu Davud

Başlık: CİHAD BÖLÜMÜ

Konu: Cizye Ve Cizye İle İlgili Hükümler
Ravi: Ebu’d Derda
Hadisin Arapçası:

وعن أبى الدرداء رَضِىَ اللّهُ عَنْهُ قال: ]قال رسولُ اللّه #: مَنْ أخَذَ أرْضاً بِجِزْيَتِهَا فقَدِ اسْتَقَالَ هِجْرَتَهُ، وَمَنْ نَزَعَ صَغَارَ كَافِرٍ مِنْ عُنُقِهِ فَجَعَلَهُ في عُنُقِ نَفْسِهِ فَقَدْ وَلَّى ا“سَْمَ ظَهْرَهُ[.قال سِنان بن قيس: فسمع منى خالد بن معدان هذا الحديث فقال: أشَبيبٌ حدثك؟ قلت نعم؛ قال: فإذا قدمت فاسأله يكتب إلىَّ به. قال: فكتبهُ له. فلما قدمت سألنى ابن معدان القِرْطَاسَ فأعطيتُهُ فلما قرأه ترك ما في يده من ا‘رض. أخرجه أبو داود.ومعنى »استقال هجرته« أى رجع عنها وطلب ا“قالة منها .

Hadisin Anlamı:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) efendimiz buyurdular ki: “Kim bir araziyi haracı ile birlikte (satın) alırsa hicretinden rücü etmiş demektir. Kim de bir kafirin boynundan zilleti kaldırıp onu kendi boynuna koyarsa İslam’a sırtını dönmüş olur.” Sinan İbnu Kays der ki: Halid İbnu Ma’dan bu hadisi benden işitince bana: “Bunu sana Şebib mi rivayet etti?” dedi. “Evet” dedim, “öyleyse” dedi, “gidince, söyle bu hadisi bana yazıp göndersin.” Sinan İbnu Kays devamla dedi ki: “(Şebib’e) söyledim, onun için hadisi yazıverdi. Tekrar geldiğim zaman Halid İbnu Ma’dan kağıdı sordu. Ben de verdim. Okuyup bu hadisi işitince sahip olduğu arazinin hepsini terketti.

Kaynak: Ebu Davud, Haraç 38, (3082)

İlgili Makaleler


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/fasiharapca.com/public_html/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349