Arapca Haberİlahiyat Haberİmam Hatip Lisesi İHL HABER

Arapça öğrenirken nelere dikkat etmeli ?

Arapça öğrenirken nelere dikkat etmeli:
Niçin Arapça öğreneceğinize karar verin. Ne amaçla öğrendiğinizin bilincinde olun. Kutsal Arapça metinleri anlamak için mi? Fasih Arapça’yı öğrenmek için mi? Avam dilini (ammice) öğrenmek mi istiyorsunuz? Bunlara önce karar verin daha sonra bu hedefe uygun bir yöntem veya hoca seçin.
Çünkü amacı Kur’an’ı ve diğer Arapça kitapları anlamak olan kişinin Arapça öğrenmesi ile, sadece konuşma Arapça’sını öğrenmek isteyenin Arapça öğrenmesi bir değildir.
1. Tedricilik (aşamalılık): Azar azar öğrenin. Birden birçok şey öğrenmeye çalışmayın.
2. Arapça öğrenimini sürekli hale getirin. Ara vermeyin. Her gün belli miktarda bir süre Arapça ile ilgilenin.
3. Yanınızda bir sözlük bulundurun. Arapça’dan Türkçe’ye ve Türkçe’den Arapça’ya olmak üzere.
4. Mutlak surette Arapça ses dinleyin veya görüntü seyredin. Çünkü dil dinlenerek öğrenilir. Bir dinlediğiniz sesi defalarca dinleyin. Anlamadığınız her kelimeye sözlükten bakmak zorunda değilsiniz. Anladıklarınızla yetinin. Zamanla diğerlerini de anlayacaksınız. (Ama tek tek her kelimeye bakmak isteyen de bakabilir. Ama bu, işi yavaşlatır)
5. Doğru yöntem seçin. Sizi bir yere ulaştırmayacak yöntemlerle vakit kaybetmeyin. En iyi yöntem dinlemek, hem dinleyip hem seyretmektir.
6. Hayatınızda fazla lazım olmayacak kelimeleri öğreneceğim diye vakit kaybetmeyin. Düşünün, hayatta en çok hangi kelimeleri kullanacaksanız onlara ağırlık verin. Günlük hayatınızda çok az geçecek olan kelimeleri öğrenmek için boş yere uğraşmayın.
7. İmkânınız varsa bir Arap ülkesine gidin.
8. Youtube video paylaşım sitesinde binlerce Arapça görüntü, filim, klip, dini sohbet, ders görüntüleri vardır. Bunlardan yararlanın.
9. Arapça öğrenmeye asla dilbilgisi öğrenerek başlamayın. İlk iki sene sadece pratik öğrenin. Konuşmayı öğrenin. İlk iki seneden sonra dilbilgisi ver gramer öğrenin. Buna çok dikkat edin. Eğer başta gramer ile dil öğrenmeye başlarsanız o dili konuşmanız çok zor olur.
10. Arapça’ya hayatınızda yer vermeye çalışın. Mesela evinizde eşiniz ve çocuklarınızla Arapça konuşabilirsiniz. Evinizdeki eşyaların isimlerini yazıp eşyaların üzerine yapıştırabilirsiniz.
11. İnternette sosyal paylaşım sitelerinde Araplar ile iletişim kurup onlarla konuşun. Kendinize Arap arkadaş bulmaya çalışın. Onlarla her gün veya gün aşırı konuşun.
12. Eğer sık sık internete giriyorsanız www.aljazeera.com ,www.bbcarabic.com veya www.alarabiya.com gibi önemli haber sitelerinden birini sürekli takip edin. En azından haber başlıklarını okuyup anlamaya çalışın.

Muhsin Özapdemir

İlgili Makaleler