Arapca Haberİlahiyat Haber

Arapça Eğitiminin Yeni Merkezi Türkiye Oluyor

Arapça Eğitiminin Yeni Merkezi Türkiye Oluyor

Suriye’de savaş başlamadan önce Şam, Arapça dil eğitiminin merkeziydi. Savaş başladıktan sonra ise Arapça dilini öğrenmek isteyenler yeni arayışlara girdi. Konuyla ilgili Türkiye önemli bir proje geliştirdi. Projeyle, Türkiye’nin Arapça dil eğitiminde dünya üssü haline gelmesi öngörülüyor.

EĞİTİM MERKEZLERİ KURULACAK

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle yurtlarından olan ve birçoğu mülteci durumunda bulunan Suriyeli Arapça öğretmenleri Türkiye’de çalışabilecek. Suriyeli öğretmenler için istihdam imkanı yaratacak Arapça eğitim merkezleri Türkiye ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacak. Türkiye’nin eğitim turizmine de katkı sağlaması planlanan projenin, uluslararası öğrenci sayısını arttırmasına katkı sunması bekleniyor. Halen dünya üzerinde pek çok ülkeden uzmanlar Arapça öğrenmek üzere sıraya girmiş durumda. Türkiye, bu ihtiyacı mülteciler üzerinden kapatacak.

MÜLTECİ ÖĞRETMENLER ÇALIŞACAK

Suriyelilere çalışma izni getiren düzenlemenin ardından Suriyeli öğretmenlerin Türk eğitim sistemi içerisinde yer alabilmesinin de önü açıldı. Edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin Arapça eğitimci ihtiyacı da Suriyeli Arapça öğretmenleri tarafından karşılacak. Çalışma izni alan Suriyeli Arapça öğretmenleri, imam-hatip liseleri ve imam hatip ortaokullarında ücretli olarak Arapça derslerine girebilecekler. Arapça öğretmenleri dışında diğer öğretmenler de Suriyeli öğrencilerin eğitiminde aktif görev alacak. Halen eğitime devam eden 310 bin mülteci öğrenci kendi dillerinde eğitim imkanına erişecek. Mülteci öğretmenler, il milli eğitim müdürlüklerinden yeterlilik belgesi almaları halinde il çalışma müdürlüğüne giderek çalışmak istediğini belirtecek ve istihdamlarına başlanacak. Çalışma izni alan Suriyeli öğretmenler geçici eğitim merkezlerinde sigortalı olarak istihdam edilecekler.

Arap ülkelerinin çağrı merkezi

Hükümet, hem Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak hem de mültecileri çalışma hayatına kazandıracak bir başka önemli projeyi daha uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Proje kapsamında Hükümet, Hindistan’da yer alan İngilizce call center merkezlerini araştırmaya başladı. Birçok uluslararası şirketin çağrı merkezi Hindistan’da bulunuyor. Hindistan ekonomisine büyük girdi sağlayan model önemli oranda istihdam yaratıyor. Özellikle İngiltere’deki şirketler için çağrı merkezi üssü konumunda olan Hindistan’da tek bir çağrı merkezi şirketinde bile binlerce kişi çalışıyor. Türkiye, Hindistan’da uygulanan bu modeli Arap ülkeleri için Türkiye’de devreye sokmaya hazırlanıyor. Böylece, Arap yatırımcının bulunduğu Türkiye, Arap şirketlerin çağrı merkezi üssü haline gelecek.

Yenişafak

İlgili Makaleler