Farsça

زَبَانِ فَارْسِی / Fars Dili – Giriş

زَبَانِ فَارْسِی / Fars Dili

Farsça’da 32 harf vardır. Osmanlıca derslerinde görülen bütün harfler (nef hariç) Fars dilinde mevcuttur. Harfleri “Osmanlıca Harfler” dersinden inceleyebilirsiniz. Farsça harfler; kendinden önce ve sonraki harflere bitişen harfler ve sadece kendinden önceki harflere bitişenler olmak üzere ikiye ayrılır. Harf konusunu yine Osmanlıca dersleri içerisinden “Osmanlıca Harfler 2” sayfasından inceleyebilirsiniz. Farsçada hareke kullanılmaz ama bazen ibarede hata olma ihtimaline karşı tıpkı Osmanlıcadaki gibi önemli yerlerde hareke kullanılır.

Vav-ı Ma’dule (واو المعدوله) Kh – خ harfinden sonra vav ve elif harfi (وا) veya vav ve ya (وی) gelir ise: Yani خَواهَرْ “Haher – Kızkardeş”, خَوانْدَنْ “Handan – Okumak”, خِويشْ “Hiş – Kendi”, خِويشْتَنْ “Kendi kendine”, خَواجَه “Hace – Hoca” gibi, işte bu halde “vav” harfleri hiç okunmaz. Bu okunmayan vav harfine vav-ı madule denilir.

Kelime; Kendisinden bir mana anlaşılan şeye “kelime” deriz. Misal; دِرَخْتْ “dıraht – ağaç”, دَادَنْ “dâden – vermek”, چَشْمْ “çeşm – göz” gibi. Farsçada kelime; isim, fiil ve edat olmak üzere 3 kısımda incelenir.

Tagsvav-ı madule زَبَانِ فَارْسِی / Fars Dili